• Hondenkleding voor extreme kou: de pecker protector

Hondenkleding voor extreme kou: de pecker protector

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hondenkleding voor extreme kou: de pecker protector

vr, 02/16/2018 - 15:44

Ondanks dat wij het flink koud vinden, is het in vergelijking met Alaska nog behoorlijk zacht buiten. En Alaska is waar races als de Iditarod en de Yukon Quest plaatsvinden. Omdat zelfs volledig aangepaste honden als husky’s en Malamutes last van de weersomstandigheden kunnen krijgen, hebben mushers (de bestuurders van de hondensledes) daar een heel apart kledingstuk voor hun reuen, de Male Wrap.

Dat specifieke kledingstuk beschermt de penis van de hond tegen bevriezing, frost bite. Normaal wordt de penis beschermd door de voorhuid, ook bij honden. Maar, zeker wanneer de honden door diepe sneeuw ploegen, kan er een beetje sneeuw onder de voorhuid komen en daar dan bevriezen. De penis kan daardoor opzwellen, en bijzonder pijnlijk gaan worden. In de meest extreme vorm kan de penis zich niet meer in de voorhuid terugtrekken, paraphimosis heet dat, en dat kan ernstige medische complicaties geven. Overigens kan paraphimosis ook onder andere omstandigheden bij reuen voorkomen, dierenartsenbezoek is dan altijd noodzakelijk. Ook bij mensen (mannen) kan de aandoening voorkomen, deze wordt ook "Spaanse kraag" genoemd.

De male wrap (ook wel “pecker protector” of simpelweg piemelbeschermer genoemd, is meestal gemaakt van bont, omdat urine daar niet op bevriest en blijft hangen. Synthetische stoffen worden ook gebruikt,mits wind- en waterproof. Muhers wordt ook aangeraden om de wrap regelmatig te controleren en zo nodig te ontdooien dan wel het ijs er af te halen.  Zijn er in het hondenteam  teven loops, kan de frostbite –door de ontstane opwinding- zelfs al bij minder extreme vriestemperaturen ontstaan. Vandaar dat het bij kou niet altijd verstandig is om loopste teven in het team te hebben. De Malewrap is overigens heel wat anders dan de "plasbandjes" die veel bij kleine hondenrassen als Chihuahua gebruikt worden voor heel andere redenen.

De Male wrap is niet de enige bescherming van sledehonden tegen de kou. Voor de teven is er de belly wrap, zodat de tepels niet bevriezen, zeker als de teef niet al te lang geleden pups heeft gehad. Meestal gemaakt van fleece, soms zit de belly wrap al standaard vast aan het gewone hondenjasje dat ze dragen.

Omdat sneeuw ook slijtage van de vacht kan veroorzaken, bij koude omstandigheden verliezen rennende sledehonden veel vacht aan de achterkant van hun voorpoten (chicken legs genaamd) gebruiken mushers ook special leggings voor honden.Een soort wraps die op de voorpoten worden bevestigd.

En uiteraard, gewone hondenjassen en “booties”, sneeuwschoenen, horen ook tot de standaard hondenuitrusting bij sledehonden in heel koude gebieden.

Hier zullen we ze niet snel nodig hebben, maar mocht de sneeuw alsnog komen weet u het alvast.

bron

An Introduction to Dog Sledding Gear and Equipment

Inability to Protrude or Retract Penis in Dogs