• Waarom je hond geen koude voeten krijgt...

Waarom je hond geen koude voeten krijgt...

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Waarom je hond geen koude voeten krijgt...

za, 12/01/2018 - 16:26

Het mag dan nu nog te warm zijn voor de tijd van het jaar, sommige wetenschappers voorspellen een heel erg koude winter.  Maar, kou en sneeuw lijken honden niet te deren. Terwijl wij onze schoenen vullen net nepbont om warme voeten te houden, stappen honden vrolijk over ijs, sneeuw en bevroren grond zonder enig teken van koude pootjes, meestal althans.

Japanse onderzoekers hebben uitgevonden hoe dat kan. Hondenpoten hebben weliswaar niet de warme isolerende vacht die de rest van het lichaam heeft, maar wel  een ingewikkeld warmteoverdrachtssysteem ingebouwd in de pootjes  dat koud bloed onmiddellijk verwarmt. Koppel dat systeem met een grote hoeveelheid vorstbestendig bindweefsel en vet in voetzolen, en de voeten van je hond zijn bijna net zo goed geschikt om warm te blijven als bijvoorbeeld de vleugels van een pinguïn doen. En die leven ergens waar het pas echt koud is.

 De wetenschappers in Japan bestudeerden de benen en voeten van honden en ontdekten dat een "prachtig netwerk" van aderen hielp om bloed van de voetzolen snel door de benen te laten circuleren om het weer op te warmen voordat het bloed in de rest van het lichaam terecht komt. Hierdoor blijft de algehele lichaamstemperatuur van de hond stabiel. Eenzelfde netwerk is gevonden in de ledematen van de pinguïns, poolvossen en zelfs in vinnen van dolfijnen.

Ook ontdekten de onderzoekers dat de bloedvaten zo opgebouwd zijn, at ze vlak langs aderen lopen en het koude bloed zo door het warme bloed nog extra wordt opgewarmd.  Dit systeem, ook wel "tegenstroom-warmtewisselaar" genoemd, trekt ook warm bloed naar de poten en beperkt de hoeveelheid bloed in de buurt van de koude huid van het lichaam.

Eerder onderzoek had al laten zien dat honden weefsel in hun voeten hebben dat ervoor zorgt dat ze tot -35 graden Celsius helemaal niet bevriezen, wat betekent dat je je hond vrijuit kan laten spelen in de kou zonder bang te hoeven zijn voor bevroren poten. Let uiteraard wel op pekel op straat, dat kan de poten van je hond wel beschadigen. En ook sneeuwklonten kun je maar beter weghalen.

bron

Functional anatomy of the footpad vasculature of dogs:scanning electron microsc…