• Honden laten ons niet slanker lijken

Honden laten ons niet slanker lijken

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Honden laten ons niet slanker lijken

vr, 05/04/2018 - 12:40

Honden laten ons aantrekkelijker lijken, minder bedreigend en sympathieker. Mannen met een hond krijgen makkelijker een date. Is er iets dat honden niet kunnen doen om ons aantrekkelijker te maken? Helaas, ja. Hoewel honden de percepties van een reeks mensen in veel verschillende settings verbeteren, bleek uit een recent onderzoek  dat ze negatieve attitudes tegen mensen met overgewicht niet tegengaan.

Mensen met overgewicht hebben last van een aantal van de meest ernstige vooroordelen in de samenleving. Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen de voorkeur geven aan mensen die zich in een rolstoel bevinden, krukken hebben, ledematen missen en mensen met uiterlijke verminkingen boven mensen met overgewicht. De vooroordelen tegen mensen met overgewicht zijn zo hardnekkig dat methoden om dit tegen te gaan noodzakelijk zijn. Honden veranderen de percepties van mensen, ongeacht of ze psychotherapeut, politieagent of toekomstige romantische partner zijn, en daarom zijn ze een voor de hand liggende keuze als een mogelijke manier om de vooroordelen tegen mensen met overgewicht tegen te gaan.

Onderzoekers van de studie "Evaluating The Influence  of the Presence of a Dog on Bias toward Individuals  with Overweight and Obesity" hebben 314 proefpersonen onderzocht om te bepalen of honden de negatieve opvattingen tegenover mensen met overgewicht kunnen tegengaan. Aan elk proefpersoon werd een van drie soorten foto's getoond van een vrouw met overgewicht:

 1) de vrouw met een hond naast haar,

2) de vrouw met een plant naast haar

3) de vrouw die alleen staat.

Het doel van de foto met de plant was om te kijken of een ander object vooroordeel ten aanzien van het gewicht zou verminderen. Er waren twee verschillende foto’s van vrouwen, maar elke proefpersoon kreeg er maar één te zien. Aan de proefpersonen is een aantal vragen gesteld die in eerdere onderzoeken zijn gevalideerd. Het zijn betrouwbare manieren om houdingen te meten ten opzichte van gestigmatiseerde mensen, om de interesse van mensen in de omgang met dergelijke mensen te bepalen en om de vetfobie van mensen te beoordelen.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat honden geen invloed hebben op de houding ten opzichte van mensen met overgewicht. De aanwezigheid van een hond maakte geen verschil in de mening van mensen ten opzichte van de vrouwen op de foto's, en laat zo zien dat het vooroordeel over op gewicht, vooral overgewicht, heel sterk is in onze samenleving. Het zou interessant zijn om te zien of hetzelfde geldt voor percepties over mannen met overgewicht, dit onderzoek ging alleen over vrouwen. De onderzoekers concluderen dat, hoewel honden in veel gevallen een positief effect hebben op percepties en attitudes, het vooroordeel over gewicht te sterk en te sterk verankerd is om te worden beïnvloed door de aanwezigheid van honden.

Deze studie laat zien dat honden niet altijd het beeld van een vooroordeel kunnen beïnvloeden. Elk effect van honden op onze vooroordelen en attitudes moet individueel worden bestudeerd omdat het per geval kan verschillen.
Met andere woorden, hoewel honden fungeren als het ultieme accessoire, kunnen ze niet optreden als slankmaker. Ze hebben niet de sociale macht om de vooroordelen die mensen hebben ten opzichte van mensen met overgewicht tegen te gaan.

bron

Evaluating the Influence of the Presence of a Dog on Bias toward Individuals wi…