• Ook wilde honden doen aan politiek

Ook wilde honden doen aan politiek

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Ook wilde honden doen aan politiek

vr, 09/08/2017 - 11:38

"Knettergek", dat was de afgelopen dagen op Twitter nogal de algemene gedachtegang nadat de Universiteit van Amsterdam bekend maakte dat Eva Meijer op 20 september promoveert op het proefschrift "Politieke stemmen van Dieren", waarin zo onder meer kijkt hoe politieke betrokkenheid van dieren bevorderd kan worden. Geen totaal nieuw onderwerp, in 2014 en 2016 werd de filosofe al over dit onderwerp geïnterviewd, maar doordat AD-journalist Wierd Duk het oppakte ging het redelijk viraal. "Totaal de weg kwijt, die Academie" twitterde Duk.

 

twitter

Wat de filosofe ook heeft aangetoond in haar proefschrift, opvallend is dat net enkele dagen geleden er een onderzoek verscheen in de "Proceedings of the Royal Society for Biological Sciences" waarin Reena Walker en Neil Jordan beschrijven hoe wilde honden in Botswana wel degelijk een vorm van "parlement" kennen, en democratisch beslissingen lijken nemen. Geen echte politieke zaken, maar, zo beschrijft Walker, de honden vertonen een hoge mate van collectief gedrag en hebben bepaalde ceremonie-achtige bijeenkomsten, een soort van "social rallies".

In totaal werden de gegevens van 68 van dit soort "bijeenkomsten" vastgelegd van vijf verschillende groepen wilde honden in de Okavango-vallei in Botswana. De honden bleken een soort "stemmen door te niezen" systeem te hebben, waarbij de groep besloot op jacht te gaan als voldoende honden inderdaad 'meeniesten'. Hoe meer niesende honden, hoe groter de kans dat de groep erop uit trok.Volgens Jordan leek het op een soort "de meeste stemmen tellen", een soort stemsysteem. Helemaal democratisch was het nu ook weer niet, wanneer een dominante teef en reu meeniesten, waren er minder 'stemmen' nodig om de groep te bewegen op jacht te gaan. " We found that sneezes, a previously undocumented unvoiced sound in the species, are positively correlated with the likelihood of rally success preceding group movements and may function as a voting mechanism to establish group consensus in an otherwise despotically driven social system."

 

statistiek

Volgens co-auteur Dr. Andrew King van de Swansea-universiteit was het beeld duidelijk " The sneezes act as a type of quorum, and the sneezes have to reach a certain threshold before the group changes activity." Dit soort sociale activiteiten om een bepaalde meerderheid te krijgen was ook al bekend bij bepaalde apensoorten, maar vooral het feit dat het quorum zich aanpast aan de dieren die 'meeniesen' was nieuw en nog niet eerder waargenomen.  

De Afrikaanse wilde hond is een grote, gevlekte hond met een lang, slank lichaam en lange poten, grote afgeronde oren en een lange, volle staart. De kop is vrij kort en breed, met krachtige kaken. De Afrikaanse wilde hond leeft in savannes, licht beboste streken, steppen en graslanden, zowel in laagland als in bergen.  Door toedoen van de mens is zijn leefgebied echter versnipperd geraakt. De Afrikaanse wilde hond jaagt voornamelijk op middelgrote antilopen als impala, Thomsongazelle, blauwe gnoe en grote koedoe, maar ook op wrattenzwijnen en andere middelgrote zoogdieren. Hij is echter ook in staat grotere dieren als zebra's en giraffes te doden. Afrikaanse wilde honden jagen gezamenlijk op hun prooi. Ze jagen voornamelijk in de schemering. Hun specialiteit is niet zozeer snelheid maar uithoudingsvermogen. Het zijn zeer sociale dieren, die een strikte hiërarchie in hun groep hebben. De kern van een groep is een dominant paartje. Enkel het dominante paartje mag zich voortplanten en het territorium met urine markeren. (wikipedia)

Een groep bestaat tegenwoordig meestal uit ongeveer zes volwassen mannetjes en vier volwassen vrouwtjes.

Dat een politiek georiënteerde samenleving niet altijd een goede keus is, blijkt uit de aantallen. Wereldwijd zijn er nog maar 2500 van deze dieren over. En of Eva Meijer dit precies met politieke betrokkenheid bedoeld is de vraag...

 

bron

Sneeze to leave: African wild dogs (Lycaon pictus) use variable quorum threshol…

Waarom dieren recht hebben op burgerschap (net zoveel als wij)