• Doorbetaald verlof bij zieke hond, in Italië kan het

Doorbetaald verlof bij zieke hond, in Italië kan het

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Doorbetaald verlof bij zieke hond, in Italië kan het

vr, 10/13/2017 - 14:06

Betaald verlof als je hond ziek is?  In Italië heeft een hondeneigenaar het tot het gerechtshof uitgevochten en gelijk gekregen. Haar werkgever, die niet gecharmeerd was van het idee, haalde bakzeil.

De Italiaanse, alleen bekend bij haar voornaam “Anna”, kreeg te maken met een zieke hond, haar 12 jaar oude Ierse setter, en vroeg vrije dagen aan voor mantelzorg.  Ierse setter, en vroeg vrije dagen aan voor mantelzorg. Toen haar werkgever vroeg waarom gaf ze aan dat de hond “haar familie” was. Pas later realiseerde de vrouw zich dat het haar dus al haar vrije dagen kostte, en stapte met behulp van een dierenwelzijnsgroep naar de rechter. Uiteindelijk kreeg de vrouw het voor elkaar dat ze twee dagen betaald verlof kreeg. De uitspraak is trendsettend, omdat in veel landen niet alleen de rol van huisdieren veranderd, maar er ook wettelijke regels zijn over verwaarlozing. Net alsd in Italië, want haar rechtshulp maakte de zaak door aan te tonen dat als de (alleenstaande) vrouw niet bij haar hond kon blijven, ze zich volgens die wet schuldig zou maken aan verwaarlozing cq. mishandeling, een strafbaar feit.

Essentieel was daarbij ook dat de vrouw de hond echt als huisdier, als onderdeel van de familie had, en niet als werkhond (waakhond of fokteef), dus om geld te verdienen.

De uitspraak kan nu voor Italianen, maar mogelijk ook in andere landen, als precedent gelden in vergelijkbare gevallen.

Overigens hebben een aantal bedrijven de zaak al voortvarender aangepakt. De Schotse firma Brewdogs (een bierfabrikant) geeft mensen die een pup adopteren een week betaald verlof, verschillende Amerikaanse bedrijven geven inmiddels een doorbetaalde vrije dag als de hond komt te overlijden. In Nederland is het verlof voor een ziek of overleden dier in geen enkele cao opgenomen. Soms terwijl er wel betaald verlof is voor het overlijden van relatief verre familieleden. In Nederland is dat geregeld onder de verzamelnaam “calamiteitenverlof”. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook een gesprongen waterleiding.