• Dierenartsen van UC Davis kunnen botten laten hergroeien

Dierenartsen van UC Davis kunnen botten laten hergroeien

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Dierenartsen van UC Davis kunnen botten laten hergroeien

za, 07/08/2017 - 15:46

Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar sinds kort is het de realiteit: artsen hebben een manier gevonden om gebroken en beschadigde botten opnieuw te laten groeien. Dit betekent dat honden met complexe botbreuken een betere prognose krijgen en meer functionaliteit kunnen behouden. De al bestaande methodes om een botbreuk te herstellen hebben hun beperkingen. Door de soms verminderde bloedtoevoer helen niet alle breuken volledig en blijft de hond problemen houden met dit lichaamsdeel.

Dankzij een nieuwe techniek wordt nu een andere weg ingeslagen die veelbelovend is: met behulp van proteïne morfogenen (BMP, bone morphogenetic protein) wordt het lichaam aangestuurd om nieuwe botcellen aan te maken op de aangewezen plaats. Zo groeit er een nieuw, gezond bot waar dit gewenst is en herstelt het bot zich op een natuurlijke manier.

Deze techniek wordt al iets langer toegepast bij bepaalde botbreuken bij mensen, maar staat binnen de veterinaire geneeskunde nog in de kinderschoenen. Al eerder werkte de afdeling orthopedie van UC Davis in Californië ermee door van tientallen honden de kaakbeenderen te laten hergroeien. De honden verloren een deel van hun kaak na een ongeval of door kanker. Nadat deze procedure succesvol bleek, was het tijd voor de volgende stap. De techniek moest worden toegepast op andere botten, voornamelijk dragende botten.

De tweede stap werd onlangs uitgevoerd, en betrof 11 honden met complexe botbreuken van de ledematen. Alle patiënten waren al minstens één keer geopereerd zonder succes. De botbreuken gaven op dat moment een zeer slechte prognose omdat ze niet te herstellen waren met de huidige technieken. Van deze 11 honden bereikten er 9 weer volledige functionaliteit van het lichaamsdeel. Bij 2 honden was de functie nog steeds verminderd, maar aanzienlijk verbeterd en aangeduid als acceptabel. Deze resultaten stemmen de onderzoekers tevreden, en nodigen uit tot verdere ontwikkeling van deze techniek.

Gehoopt wordt dat met deze methode, honden met een complexe botbreuk een betere prognose krijgen. Dr. Amy Kapatkin, wie het onderzoek leidde, zegt enthousiast te zijn over de verdere ontwikkeling hiervan. “We kijken er naar uit om BMP’s in te zetten voor botbreuken die tot op heden niet te herstellen zijn. Het zal een groot verschil kunnen maken voor toekomstige patiënten, niet alleen in onze kliniek maar in de gehele veterinaire wereld!”

Bij bot-regeneratie wordt er een botmatrix aangebracht op de plaats van de botbreuk. De botmatrix is vaak een soort spons gevuld met BMP’s. Deze leidt de proteïne in de juiste richting om z’n functie uit te voeren. BMP’s zijn een soort cytokines welke de stamcellen activeren. In het geval van een dergelijke operatie worden de stamcellen van de aangrenzende botten aangesproken om nieuwe botcellen aan te maken op de plaats van de spons. Ditzelfde effect wordt ook gezien bij de ontwikkeling van een ongeboren pup. De allereerste aanmaak van botweefsel vindt op deze manier plaats, en wordt opnieuw nagebootst met behulp van BMP’s. Het resultaat is een gezond, nieuw bot met een goede doorbloeding dat is aangemaakt door het eigen lichaam van de hond.

bron

NCBI