• “Geleidehonden moeten toestemming geven voor hun taak”

“Geleidehonden moeten toestemming geven voor hun taak”

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

“Geleidehonden moeten toestemming geven voor hun taak”

vr, 11/16/2018 - 13:20

Geleidehonden maken de wereld groter voor veel mensen met een beperking. Ze verruimen levens en geven de eigenaar meer vrijheid. Maar mogen we dit wel vragen van de honden? Deze vraag stelt dierenrechtactiviste Wendy Turner-Webster in het TV-programma Good Morning Britain. Wat volgt is een verhitte discussie.

Wendy Turner-Webster is in Groot Brittannië een bekendheid vanwege haar carrière als TV-presentatrice, journaliste en voorvechter van dierenrechten. Onder die laatste titel verschijnt ze in het programma Good Morning Britain met een opmerkelijke stelling. Volgens haar is het gebruik van honden op welke manier dan ook onethisch. Als voorbeelden noemt ze politiehonden, speurhonden maar ook geleidehonden.
Het probleem zit hem volgens Turner in het feit dat de dieren geen toestemming hebben gegeven voor het uitvoeren van de taak.

Terwijl ze haar betoog houdt zit naast haar gedragsdeskundige Nigel Reed om zijn kant van het verhaal te belichten. Turner vertelt wat haar dwarszit over specifiek de opleiding en functie van geleidehonden. Ze maakt zich zorgen over de 25% van de honden die tijdens de opleiding ongeschikt blijkt. Maar ook gepensioneerde geleidehonden komen volgens haar niet goed terecht. Veel medestanders lijkt ze echter niet te hebben. Nigel Reed antwoordt op haar betoog door te benadrukken dat zowel gepensioneerde geleidehonden als honden die tijdens de opleiding afhaken worden herplaatst en dat er voor wordt gezorgd dat ze goed terecht komen. Dit staat lijnrecht tegenover de visie van Turner, die meent dat de honden de lijst met baasloze honden in Engeland alleen maar aanvullen.

Ook presentator Piers Morgan heeft weinig sympathie voor de woorden van Turner. Hij voegt een kritische noot toe door haar te vragen of haar eigen hond commando’s kent, en of ze toestemming heeft gevraagd om die te geven. Volgens hem is het niet meer dan normaal dat alle honden in Engeland onder de verantwoordelijkheid vallen van hun eigenaar waardoor ze commando’s zullen moeten opvolgen. Ook geeft hij aan dat geleidehonden er over het algemeen gelukkig uit zien, net als hun eigenaren.

Turner vertelt ook hoe ze het liever zou zien. In plaats van het gebruik van geleidehonden pleit ze voor het ontwikkelen van technologie zodat dat de functie van de geleidehond kan innemen. Hiermee wordt volgens haar ook een oplossing gevonden voor het probleem van mensen die nu, om welke reden ook, geen geleidehond kunnen hebben.
In essentie stuit het haar tegen de borst dat dieren worden gebruikt door de mens, in welke zin dan ook, zo vertelt ze. Daarbij is ze van mening dat het gebruik van geleidehonden nadelig kan zijn voor het welzijn van het dier.
Hoewel ze dat later terug neemt en beaamt dat geleidehonden doorgaans een prima leven leiden. Al met al moet ze haar mening een aantal keer bijstellen en lijkt het probleem telkens ergens anders te liggen.

Turner is in Nederland geen bekende naam, maar in Engeland des te meer. Behalve haar werk als journaliste en presentatrice staat ze daar bekend als lid van de Vegan Society, Viva! en the Vegetarian Society. Ook heeft ze in het verleden geschreven uit naam van de bekende dierenrechtenorganisatie PETA. Overigens laat PETA zelf weten niet tegen werkhonden te zijn, zolang er goed voor ze gezorgd wordt.

Presentator Piers Morgan kan uiteindelijk z’n mening niet onder stoelen of banken steken en sluit af met een duidelijk pleidooi van zijn kant: “Laat geleidehonden hun werk doen, ze zien er gelukkig uit, hun eigenaren zien er gelukkig uit en jij kan nog steeds paardrijden zonder eerst toestemming te vragen van dat paard en je mag je hond vertellen wat hij wel en niet moet doen. En laten we blinde mensen gewoon geholpen laten worden door hun geleidehonden.”

bron

Voor het gehele interview, klik hier.