• Afstandelijke moeder zorgt voor betere geleidehond

Afstandelijke moeder zorgt voor betere geleidehond

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Afstandelijke moeder zorgt voor betere geleidehond

di, 08/08/2017 - 16:19

Lang niet alle pups worden, ook met training, goede geleidehonden. Heel veel pups vallen tijdens het programma af. Maar wat maakt pups nu tot goede geleidehonden, zijn er zaken waar ja al “vooraf” op kunt letten?  “Ja” zeggen onderzoekers Bray en Sammel in een maandag gepubliceerd onderzoek. De manier van opvoeden door de moederhond is een key issue. Pups die teveel verwend en geknuffeld worden door moeder maken minder kans op succes.

Volgens Bray is er eigenlijk opvallend weinig onderzoek gedaan naar moedergedrag en de invloed daarvan op pups. Wat er bekeken is is dat pups, en andere zoogdieren, in ieder geval profiteren van de aanwezigheid van een moeder. Maar hoe die zich dan het beste kan gedragen? “Hands-off-style” meent Bray.

Een moederhond die echt 24/7 bij de pups in de werpkist doorbrengt, de pups verzorgend, zogend, likkend, is juist een hands-on moeder, de hond die regelmatig enige tijd buiten de werpkist doorbrengt is voor geleidehonden favoriet. Bray onderzocht hiervoor de succesresultaten van 98 pups die op geleidehondentraining terecht kwamen. De hands-on pups bleken veel vaker te mislukken op training.

Ook de manier waarop de moeder de pups zoogt zegt veel. Een moeder die dit zittend of staand doet, waardoor de pups “harder” moeten werken voor hun eten, zorgt er zo voor dat haar pups vaker succes hebben als geleidehond.

Honden die geleidehond worden moeten aan bepaalde voorwaardes voldoen. In ieder geval moeten ze kalm en betrouwbaar blijven onder allerlei omstandigheden. Daarnaast moeten ze gedreven zijn om een taak te leren en daarna uit te voeren, en zelfs, in bepaalde gevallen, eigenwijs genoeg om bepaalde commando’s ‘zelfstandig’ te weigeren als dat hun verzorgpersoon in gevaar zou brengen.

Volgens Bray is het zo dat pups die juist deze kleine extra uitdagingen in hun vroegste leven moeten overwinnen, de moeder die wat vaker ‘weg’ is, de extra inspanning om te eten, stuk voor stuk  bouwt het mee aan het karakter van de hond. Een andere mogelijke reden is dat de honden minder stress ervaren, eerder onderzoek liet zien dat honden met heel veel moederaandacht juist grotere hoeveelheden van het stress-hormoon cortisol hadden. Een derde mogelijkheid is ook dat het de fokselectie is, en dat vooral honden uit lijnen met goed presterende geleidhonden zelf ook goed presteren, en de opvoeding door de moeder minder een rol speelt.

Overigens zijn de resultaten niet zonder meer overdraagbaar op andere werkhonden, want juist daar, bij militaire honden, bleek dat een te afstandelijke moeder minder gekwalificeerde honden opleverde.

bron

Effects of maternal investment, temperament, and cognition on guide dog success