• Vandaag: Dag van de geleidehond

Vandaag: Dag van de geleidehond

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vandaag: Dag van de geleidehond

wo, 04/28/2021 - 16:51

Laatste woensdag in April in teken geleidehond

Over sommige “dagen van” vraag je je af waarom, maar de Internationale dag van de geleidehond is niet zo’n dag, dat is een werkhond waar we gerust een dag per jaar bij stil mogen staan. Elk jaar op de laatste woensdag van april wordt de Internationale Dag van de Geleidehonden gehouden, een eerbetoon aan blindengeleidehonden en het geweldige werk dat deze doen voor blinden.

Geleidehonden bestaan al eeuwenlang, maar destijds nog niet erg georganiseerd. De oudst bekende afbeeldingen werden gevonden in Pompeii, dus al voor onze jaartelling. Minder oud, maar zeker historisch, is de blindegeleidehond in een gebrandschilderd raam in de Sint ?Janskerk in Gouda.

Alhoewel het idee dus al langer bestond, wordt het “officieel maken” van het idee wel toegeschreven aan Johann Wilhelm , de oprichter van het Instituut voor de opvoeding van blinden in Wenen. In 1819 schreef Klein over een methode om geleidehonden op te leiden. In 1847 schreef Jakob Birrer, een blinde man uit Zweden, hoe hij speciaal zijn eigen geleidehond had getraind. De allereerste school voor geleidehonden stamt uit 1916, en is mede opgericht omdat er vanaf 1914 steeds meer blinde soldaten van de slagvelden van de eerste Wereldoorlog terugkeerden, blind door de gifgassen. Dr. Heinrich Stalling uit Duitsland kwam met het idee om massale aantallen honden te trainen om de mannen te helpen. In 1916 opende Stalling 's werelds eerste geleidehondenschool. Uiteindelijk ontstonden er in heel Duitsland meer geleidehondenscholen. In Oostenrijk kwam het idee ongeveer tegelijk, maar pas drie jaar later ontstonden daar de scholen.

Nederland, dat buiten de Eerste Wereldoorlag wasgebleven, bleef langer znder geleidehondenscholen, pas in 1934 werd de stichting NGF, Nederlandsche Geleidehondenfonds opgericht, in 1935 opende toenmalig prinses Juliana de eerste school. In 1953 kreeg het NGF het predikaat koninklijk.

In de jaren twintig hielp een Amerikaanse hondentrainer, Dorothy Harrison Eustis, de geleidehondenbeweging nieuw leven in te blazen. Eustis hielp bij het trainen van Amerika's eerste geleidehond. In 1929 richtte ze de Seeing Eye School op in New Jersey. Tegenwoordig zijn er geleidehondenscholen in Europa, Japan, Australië en Noord-Amerika. Dankzij deze scholen hebben geleidehonden duizenden levens helpen transformeren.

De International Guide Dog Federation (IGDF) werd opgericht in 1989. De missie van de organisatie is om de inspanningen van haar leden te ondersteunen. Ze doen dit door het aanbieden van geleidehonden te bevorderen als een veilige manier voor blinden of slechtzienden om onafhankelijke mobiliteit te bereiken. Om het bestaan ​​van geleidehonden te herdenken, heeft de IGDF de laatste woensdag van april uitgeroepen tot Internationale Geleidehondendag.

Voor wie veel meer over geleidehonden wil weten, het boek “Vooraan!  Honderd jaar blindengeleidehond” van Ad Bakker en Kees Tinga geeft nog veel meer informatie. Verkrijgbaar via onder andere Bol.com.

 

Foto bij dit artikel: Honza Groh (Jagro)