• Corona weerhoudt NVWA van controles, Dier & Recht boos

Corona weerhoudt NVWA van controles, Dier & Recht boos

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Corona weerhoudt NVWA van controles, Dier & Recht boos

ma, 12/07/2020 - 17:07

Controles op "foute fokkers" vanaf medio volgend jaar hervat

De NVWA voert in 2020 geen handhavingscontroles uit bij fokkers van zogenaamde kortsnuitrassen, en dat stoor Dier & Recht tegen het zere been. “Het is volstrekt onacceptabel dat fokkers ongestoord zieke honden en katten blijven fokken, terwijl ze weten dat het fokken van deze mismaakte dieren verboden is. Door niet te handhaven, geeft de NVWA het signaal af dat het doelbewust fokken van gehandicapte dieren nog altijd ongestraft blijft.” Zo laat D&R weten in een persbericht. De dierenrechtenorganisatie heeft dit jaar 4 handhavingsverzoeken gedaan, en een aantal meldingen van fokkers die ondanks de handhavingscriteria, het bekende “stoplichtmodel” toch fokken met deze dieren. Het merendeel van de handhavingsverzoeken betrof fokkers van Engelse buldoggen, die zonder stamboom fokken.

De NVWA laat weten inderdaad in 2020 geen controles te hebben uitgevoerd, de situatie met het Coronavirus maakt het voor de medewerkers te onveilig. “Bij deze controles is het namelijk noodzakelijk om fysiek ter plaatse te gaan en komen mensen binnen 1,5 meter van elkaar. Enerzijds is die fysieke controle nodig om vast te kunnen stellen of fokdieren geschikt zijn om mee te fokken, anderzijds om vast te kunnen stellen dat er gefokt is (en er dus een nestje aanwezig is).” Aldus de NVWA. Kessen twijfelt aan deze verklaring en meent dat de NVWA de fokker en de pups dan maar naar een dierenarts moet laten komen om daar de controles uit te voeren.

Sinds de invoering van de handhavingscriteria maakt Dier en Recht volgens eigen zeggen regelmatig meldingen van de meest extreme gevallen die de organisatie aantreft, vooral op basis van advertenties op internet. Handhavingsverzoeken kunnen uitsluitend worden ingediend als er voldoende bewijs is dat er inderdaad met verboden erfelijke kenmerken is gefokt, en dat bewijs moet verzameld worden.

In 2020 werden tot nu toe 248 Franse bulldogs, 87 mopshonden en 71 Engelse bulldogs met stamboom gefokt. Het fokken daarvan is in strijd met de wet, de veel te korte snuit van deze rashonden veroorzaakt tal van ernstige gezondheidsklachten.” Volgens Kelly Kessen van D&R is dat bij al deze honden het geval, omdat bij geen van de stambomen een dierenartsenverklaring zit waarop is aangegeven dat de dieren aan de geldende minimum snuitlengte en andere eisen voldoen.

Het aantal “stamboom-kortsnuiten” maakt ongeveer 12% uit van de totale aanwas aan honden met deze uiterlijke kenmerken. De rest komt van niet-stamboomfokkers en uit de (internationale en mogelijk illegale) handel. Volgens Kessen selecteert D&R niet op wel of niet een stamboom, maar worden fokkers zonder aanziens des persoons aangepakt.

Dat de fokkers die de criteria nu negeren ermee wegkomen, zoals D&R stelt, bestrijdt de NVWA. “De controles naar aanleiding van handhavingsverzoeken worden in 2021 ingepland, de informatie uit de meldingen wordt bewaard en kan bij toekomstige controles worden gebruikt.”  De inspecties voor de handhavingsverzoeken zijn gepland voor 2021. Op dit moment wordt nagedacht over een werkwijze die geschikt is gedurende de geldende Corona-maatregelen, zodat de inspecties op een voor inspecteurs en fokkers veilige wijze kan worden uitgevoerd. D&R vindt dat te laat.