• Engeland: Veel misverstanden over behoeftes van honden

Engeland: Veel misverstanden over behoeftes van honden

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Engeland: Veel misverstanden over behoeftes van honden

vr, 02/16/2018 - 14:54

Twee procent van alle Britse hondenbezitters denkt dat zijn hond geen emoties als vrolijkheid en zorgen kent. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Britse dierenwelzijnsorganisatie RSPCA. 79% Vindt het prima om een hond boos aan te spreken als ze iets verkeerds gedaan hebben, en 88% is het ermee eens dat hondentraining gedaan moet worden zonder de hond angst aan te jagen. Bijna een vijfde van de Britse honden loopt (buiten) nooit los, en 2% heeft geen enkel speeltje.

Volgens de RSPCA weten de meeste mensen voldoende over wat honden qua welzijn nodig hebben, maar wordt het welzijn van een deel van de honden bedreigd door misverstanden over hoe honden denken, voelen, zich gedragen en leren. Het onderzoek is het begin –zo vlak na de start van het Chinese Jaar van de Hond- van een campagne om goed te zijn voor je hond, #DogKind. Deze campagne is erop gericht om honden een zo goed mogelijk leven te bieden door eigenaren voor te lichten.

Onderzoeker Dr Samantha Gaines meent dat heel veel Engelsen gek zijn op hun hond, maar “er zijn veel misverstanden over wat honden nu echt nodig hebben om gelukkig en gezond te zijn, en ook de impact van ons gedrag ten opzichte van onze hond is onvoldoende bekend”.

Zo blijkt uit het onderzoek dat we in overgrote meerderheid erkennen dat training positief moet zijn, toch is 79% (verbal) boos op  de hond als ze iets verkeerds doen, en maar liefst 20% vindt het prima tegen de hond te gillen of zelfs te slaan. 13% gebruikt nog altijd slipriempjes tijdens de training, pinhalsbanden, sprayhalsbanden en shock-collars, elecrische schokbanden, worden door respectievelijk 7, 6 en 5% van de Britten gebruikt.

Dr Gaines: “Het lijkt erop dat eigenaren onvoldoende begrijpen wat hun honden eng vinden, en hoe ons gedrag hun welzijn beinvloedt. Slaan en dergelijke halsbanden kunnen angst en pijn veroorzaken. Negatieve training kan op termijn ook gedragsproblemen veroorzaken of verergeren, terwijl positieve training zonder spanning verloopt en gedragsveranderingen voor een lange periode bewerkstelligt.”

De goede kant,  71% van de eigenaren traint met voertjes, 70% beloont met de stem en 45% met speeltjes tijdens trainingen. Eenvijfde gebruikt de clicker.

Aan de andere kant, terwijl 93% meent dat hondentraining van belang is, is maar 39% daadwerkelijk naar een training gewest. De overige  61% zegt of al eerder trainingen bezocht te hbben met een andere hond (41%), 15% vindt de hond al voldoende getraind, 12% kan het zich niet veroorloven en 8% vindt het niet belangrijk. Vooral de eerste reden baart wat zorgen, mdat trainingsmethodes doorlopend veranderen en verbeteren, denkt Gaines.

Rond de 22% van alle honden zit elke dag vier uur of langer alleen thuis, en bij 1/5 deel van alle honden menen de eigenaren dat er sprake is van verlatingsangst. 6% Van de honden wordt niet iedere dag uitgelaten. En dan 18% die nooit loskomt van de lijn, en 15% die nooit met andere honden mag spelen. Overigens rapporteerden de eigenaren wel vaak –aannemelijke- redenen daarvoor, zoals het opjagen van vee of wilde dieren, of het agressie zijn tegenover andere honden.

Maar ondanks dat veel eigenaren bij hun honden angst (harde geluiden, vuurwerk) of agressief gedrag jegen andere honden rapporteerden, ging een minderheid hiermee naar iemand die professionele hulp bood, slechts een derde van de eigenaren met  probleemhonden’ deed dat. Voor voedselnijd, opspringen en ander minder ernstig probleemgedrag zocht 20% professionele hulp. En –reden tot zorg- het merendeel van de eigenaren keek vooral, en uitsluitend, op internet om te zien wat ze er aan konden doen. En daar staat lang niet altijd het meest recente of betrouwbare nieuws.

bron

RSPCA