• A Dog’s Purpose

A Dog’s Purpose

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

A Dog’s Purpose

do, 05/18/2017 - 14:39

De hondenfilm bij uitstek voor 2017 lijkt A Dog’s Purpose te worden. In de film wordt het levensverhaal verteld van een hond. Of eigenlijk meerdere levens. De stem die het verhaal vertelt is van de hond Bailey, die gedurende de film reïncarneert in verschillende honden en zo zeer uiteenlopende levens leeft. Zijn grote vraag tijdens al die levens blijft hetzelfde: waarom ben ik hier? Uiteindelijk blijkt hij hier zelf het antwoord op te geven.

A Dog’s Purpose is een bijzondere mix van komedie en drama. Het toont de verschillende levens van één en dezelfde hond van pasgeboren pup tot de laatste ademtocht. Deze levens verlopen allemaal anders en door middel van geluk of juist domme pech is het ene leven plezieriger dan het andere. Op humoristische wijze wordt de kijker meegenomen in de vele belevenissen van de hond. Opvallend is dat alles vanuit het oogpunt van de hond wordt vertoond en verteld. Zo komt de hond voor een aantal voor hem vreemde situaties te staan die voor mensen doodnormaal zijn. De oplossingen die hij hiervoor bedenkt zijn dan ook logisch vanuit zijn oogpunt maar worden vaak niet echt gewaardeerd door z’n eigenaren. Een ogenschijnlijk normale situatie vervalt zo regelmatig in totale chaos als Bailey het naar eigen inzicht onder controle probeert te krijgen. Naast deze komische uitspattingen ziet de kijker ook de band groeien tussen baas en hond. De meest prominente vorm van de hond in de hoofdrol is als Bailey, de Golden Retriever. Hij komt dankzij een vreemde wending in z’n jonge leven terecht bij een gezin met een jonge zoon die zich meteen ontfermd over de pup. Een hechte band ontstaat en de kijker ziet zowel Bailey als z’n jonge baas Ethan opgroeien tot jongvolwassene die zich voorbereid op z’n studententijd. De jaren vliegen voorbij met ups en downs, waarbij Bailey uiteindelijk als hond op leeftijd moet toegeven aan de ouderdomskwalen die hem hebben ingehaald.

Zowel voor als na Bailey is de hond te zien in verschillende levens. Hoewel niet alle levens zo gelukkig zijn als die van Bailey de Golden, weet de hond zich steeds weer als trouwe metgezel van z’n baas op te stellen. Als Ellie de Duitse Herder teef die aan het werk gaat als politie, of Tino de Pembroke Welsh Corgi die z’n ietwat eenzame, studerende bazin gezelschap houdt. Alle levens tonen de verbondenheid tussen baas en hond, al verlopen sommige relaties stroever dan anderen. Het genre drama is bij deze film wel van toepassing. Het afscheid van de hond aan z’n huidige baas is elke keer weer een tranentrekker. Dit wordt afgewisseld met hartverwarmende momenten wanneer de hond weer opnieuw een band weet op te bouwen met z’n huidige baas. Met als kers op de taart het moment dat hij z’n inmiddels vele jaren oudere baas Ethan bij toeval weer terug vindt. Deze film zal vooral voor hondeneigenaren veel herkenbare momenten opleveren. Zowel de vriendschap van een hond als het pijnlijke maar onafwendbare afscheid zijn erg mooi in beeld gebracht.