• A Dog's Purpose, gelekte beelden niet wat het lijkt

A Dog's Purpose, gelekte beelden niet wat het lijkt

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

A Dog's Purpose, gelekte beelden niet wat het lijkt

ma, 01/23/2017 - 15:26

Een Duitse Herder die, voor filmopnames, in het water wordt gedwongen, duidelijk tegen zijn zin. De laatste dagen ontstond er vooral op social Media een ware hype rondom deze gelekte filmbeelden. Voor de opnames van "a Dog's Purpose" moest herder Hercules een stukje in wild water zwemmen, gefilmd in een zwembad, en op de gelekte beelden is te zien dat de herder daar weinig zin in heeft. Er is een stem te horen die roept "Throw him in" (Gooi hem er in). De beelden staan onder dit artikel, niet iedereen zal de beelden graag bekijken. 

Er ontstond zoveel commotie dat Universal Pictures, de filmmaatschappij, de geplande première op 19 januari in Los Angeles uitstelde.  De (Amerikaanse tak van) People for the Ethical Treatment of Animals )PETA) roept zelfs op tot een boycot.

De film gaat over een toegewijde hond (stem van Josh Gad) die de betekenis van zijn eigen bestaan leert kennen door de levens van de mensen waar hij mee omgaat over een periode van 50 jaar. De hond keert daarin via reïncarnaties terug. Gedurende die vijftig jaar ontwikkelt de hond een onverbrekelijke  band met Ethan, een zeer diervriendelijk mens, gespeeld door Bryce Geishar. Als de jongen opgroeit en op een keerpunt in zijn leven komt, komt de hond weer terug om de jongen aan zijn ware ik te herinneren. Lasse Hallström is de regisseur.

Ook schrijver Bruce Cameron ontkomt niet aan de kruistocht die PETA tegen de film onderneemt. De organisatie roept mensen op niet naar de film te gaan om te protesteren tegen het gebruik van dieren als filmster.  Ook startte de dierenrechtenorganisatie een petitie op waarin dierenfilms alleen nog mogen als de producers een fors bedrag aan dierenrechtenorganisaties overmaken. De petitie heeft inmiddels meer dan 40.000 handtekeningen.

Toch is al deze ophef niet helemaal zonder twijfel over te nemen. Het is een gegeven dat de organisatie die de dieren traint voor dit soort films al eerder negatieve aandacht kreeg  van Peta. Birds & Animals Unlimited (die de dieren trainde voor onder meer 'Game of Thrones' en 'Harry Potter) zou dieren slecht behandeld hebben, met doorgegroeide hoeven als resultaat. Ook kregen ze -volgens PETA- te weinig voedsel en werden zij in strenge kou buiten gehouden.

Cameron reageerde terughoudend op de gelekte video. De opnames zijn gemaakt in 2015, en worden nu pas -als publiciteitsoffensief- door PETA naar buiten gebracht, dagen voor de première. Ook de organisatie die de dieren traint ziet de situatie anders. "Last week a falsely edited video was released to the media. It portrayed a dog being forced to enter a pool against its will and suggested that the dog was traumatized as a result. No such thing occurred, nor would it ever occur under the supervision of our animal trainers (...) In one sequence, the videotape shows our animal actor Hercules appearing resistant to being placed in the pool. A voice can be heard saying “Just gotta throw him in.” Next, Hercules can be seen in the water, the false implications being that Hercules was actually placed in the water against his will and that the voice that can be heard belongs to someone supervising Hercules.

"Volgens de trainers was Hercules getrained om altijd vanaf een bepaalde plek het zwembad in te gaan, en deed de hond dat elke keer zonder problemen. alleen nu werd gekozen voor een andere plek, vanaf de andere kant, en vertrouwde de hond de locatie niet.  Uiteindelijk werd de hond gewoon weer naar de oorspronkelijke plek gebracht. De zwembeelden, nogal dramatisch gebracht, komen van een ander moment, waarbij de hond de hele tijd door een duiker werd begeleid en nooit langer dan vier seconden onder water was. Door dit op een bepaalde manier te editen wordt de film in diskrediet gebracht, aldus Birds & Animals Unlimited.

Ook de producer van de film, Gavin Polone, heeft zich over het incident uitgelaten: "These two things are absolutely INEXCUSABLE and should NEVER have happened. The dog trainer should have stopped trying to get the dog to go in the water as soon as the dog seemed uncomfortable, and the trainers should have had support under the dog as soon as he came to the side of the pool and/or had less turbulence in the water so he never would have gone under."   Maar Polone voegt er wel aan toe dat PETA nu de zaak met valse beschuldigingen probeert uit te melken. Hercules was -gedurende alle filmdagen-  ontspannen en  gewoon "aan het werk", hij ging zonder angst het water in. Op de set zijn er nooit dieren slecht behandeld.  Maar, aldus Polone, PETA roept nu op tot een boycot en toont daarbij beelden van een hond die van een waterval valt, beelden die bestaan uit een computeranimatie, en ook worden beelden van een herder in een stalen kooi gebruikt die absoluut niet van deze herder zijn, alleen om de boycot tot een succes te maken. PETA wil geen betere leefomstandigheden, PETA wil alle dieren uit de films hebben.

Hoofdrolspeler Dennis Quaid heeft ook laten weten dat hij nooit dieren zag mishandelen  tijdens de opnames. "and I don’t think this video tells the whole story. I know my experience when I was on the set, that the dogs that I worked with and even the donkey that was also in the movie and all the other animals, they were treated with the greatest respect and care and compassion.”

PETA heeft zelf ook geen smetteloze reputatie. De organisatie probeerde in 2008 ijsfabrikant Ben and Jerry's te bewegen om niet langer koemelk te gebruiken voor ijs, maar menselijke borstvoeding. Ze suggereren in de VS regelmatig dat koemelk tot autisme leidt. Nog ernstiger, juist nu in de VS in asiels er steeds vaker een No-kill-beleid heerst, is het euthanasiepercentage in de door PETA geleide asiels meer dan 80%. PETA verdedigt dat door te roepen dat er "een erger lot is dan euthanasie".

"A dog's purpose" gaat nu op 27 januari in première in de VS. In Nederland is de film pas vanaf 18 mei in de bioscopen.