• Direct beslag op hond in auto bij Luxemburgse show

Direct beslag op hond in auto bij Luxemburgse show

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Direct beslag op hond in auto bij Luxemburgse show

ma, 03/11/2019 - 17:49

De maatregelen om herhaling te voorkomen van handlers/eigenaren die hun hond in de auto achterlaten tijdens de voorjaarsshow in Luxemburg zijn streng. Wie toch zijn honden in de auto laat krijgt te maken met zware sancties.

Een verbod op het komen op deze en toekomstige tentoonstellingen in Luxemburg (de handler wordt onmiddellijk van de expositie verwijderd), alle eventueel gewonnen titels worden afgenomen en de honden worden per direct in beslag genomen, met een mogelijke boete tot 3.000 euro.  Voor Luxemburgers geldt tevens dat  ze een houdverbod voor honden voor tenminste 10 jaar opgelegd krijgen. Die laatste straf kan buitenlanders niet worden opgelegd, omdat een Luxemburgse rechter dat alleen “nationaal” kan opleggen.  Alhoewel de waarschuwing nog niet op de website van de Luxemburgse Kennelclub staat, is de melding die op Facebook rondgaat wel degelijk echt.

Voor wie dus naar de expositie op 11 en 12 mei gaat, is het echt opletten. De organisatie kijkt door een vergrootglas naar elke eventuele misstand, op de vingers gezien door de –strenge- Luxemburgse autoriteiten, en ongetwijfeld ook door dierenactivisten. Tot twee keer toe ging het de afgelopen twee jaar flink mis, wat uiteindelijk resulteerde in het verbod op de herfstshow van 2018 en een –tijdelijke- intrekking van het recht om een tentoonstelling te mogen organiseren door de FCI. Beide maatregelen zijn dus nu opgeheven, maar dat er zeer flink zal worden opgelet is evident.

Voor wie Luxemburg bezoekt, ook niet-exposanten die hun hond meenemen, geldt ook de verplichting om de hond te hebben ingeënt tegen de Ziekte van Carre (Canine Distemper). Deze potentieel dodelijke hondenziekte is in Duitsland en Wallonië (regio Luik)  vastgesteld. Niet geënt is niet toegelaten. Het Luxemburgse Verterinärambt laat bij monde van Dr. Mike Nichols weten dat de enting verplicht is, en dat titeren niet voldoende is, en dus niet geaccepteerd wordt. Letterlijk zegt Dr. nichols namens de Luxemburgse overheid: "die Impfung fur Staupe (Carre, distemper) ist obligatorisch; diese Impfung muss regelmässig aufgefrischt werden (elke 1-2 jaar, red.). Titerbestimmung ist dann nicht erforderlich".

 Uiteraard is ook rabiës verplicht voor alle deelnemende honden. Wie zijn hondenpaspoort vergeet mee te nemen, komt het showterrein niet op.

Luxemburg is een van de meest strenge landen op het gebied van dierenwelzijn. Bij mishandeling kan een houdverbod tot 15 jaar worden opgelegd, en een jarenlange gevangenisstraf. In Nederland wordt nog nagedacht over het uitbreiden van het houdverbod tot 10 jaar.