• Canadese provincie Quebec werkt aan Pitbullverbod

Canadese provincie Quebec werkt aan Pitbullverbod

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Canadese provincie Quebec werkt aan Pitbullverbod

zo, 04/16/2017 - 13:58

Na het Pitbullverbod in Montreal dat in uiteindelijk op 31 maart van dit jaar in werking trad volgt nu ook de Canadese provincie Quebec met het aankondigen van een Pitbullverbod. Anders dan het bestuur in Montreal zegt Martin Coiteux, minister van veiligheid in Quebec, dat er wordt gewerkt aan een wet die geleidelijk naar een verbod op Pitbulls zal werken. Zijn plan heeft dan ook duidelijke verschillen met de wet die in Montreal in werking is getreden. Opvallend is dat de motivatie voor dit wetsvoorstel wel deels hetzelfde is: het overlijden van Christiane Vadnais die vorig jaar overleed in Montreal nadat ze in haar huis was aangevallen door een hond. De hond in kwestie werd later omschreven als Pitbull-achtige.

Burgemeester van Montreal, Denis Coderre, feliciteerde Coiteux met de beslissing om een wetgeving omtrent gevaarlijke honden in te dienen voor de provincie Quebec. Toch moet benadrukt worden dat het wetsvoorstel erg verschilt van de huidige Pitbullwet in Montreal. Allereerst is er een sprake van een definitief verbod op Pitbull-achtige honden, maar wil de minister werken aan een wetgeving die het probleem omtrent gevaarlijke honden geleidelijk aanpakt. Hoewel de wet een aantal rassen omschrijft als hoog-risico honden, richt het zich niet enkel op Pitbull-achtigen maar omvat het ook regels voor honden die bewezen gevaarlijk zijn, ongeacht hun ras. Een hond wordt volgens de wet als gevaarlijk aangeduid als er sprake is van een hond die agressie vertoont naar mensen of andere honden en mogelijk ernstige incidenten kan veroorzaken. Of een hond potentieel gevaarlijk is zal dan worden beoordeeld door een ervaren dierenarts. Na een ernstig bijtincident met een mens moet, ongeacht het ras, euthanasie volgen, vindt de minister. Verder wordt er aandacht besteed aan drie categorieën:

  • Potentieel gevaarlijke honden
  • Verondersteld potentieel gevaarlijke honden
  • Gevaarlijke honden

Hierbij vallen Pitbull-achtigen zoals de American Staffordshire Terriër, Staffordshire Bull Terriër American Pitbull Terriërs, maar ook Rottweilers, onder de categorie “verondersteld potentieel gevaarlijke honden”. Ook kruisingen van deze rassen vallen onder deze categorie. Daarnaast zullen honden die zijn getraind om te bewaken, beschermen of aan te vallen ook als potentieel of verondersteld gevaarlijk worden bestempeld. Uiteindelijk is het doel van de wet om honden uit deze categorie te verbieden, al zal er ruimte zijn voor uitzonderingen. Zo staan eigenaren van honden die geen (ernstige) criminaliteit op hun geweten hebben sterker, en mogen hun honden houden mits ze aan een aantal regels voldoen. Deze regels moeten nog worden ingevuld, maar er wordt gedacht aan een verplichte castratie van de honden, een aanlijnverbod en minimale eisen voor de omheining van de tuin zodat een hond niet kan ontsnappen.


Lees ook: Pitbullverbod in Montreal alsnog in werking gesteld


De werkgroep die door Coiteux was aangesteld om de effecten van een verbod op basis van rassen te onderzoeken geeft opvallend genoeg een ander advies. Zij geven aan meer te voelen voor een houdverbod voor gevaarlijke honden in plaats van een rasspecifiek verbod. Zo melden ze dat Pitbull-achtigen gemiddeld vaker betrokken zijn bij bijtincidenten met andere honden, maar juist minder vaak met mensen. Quebec kent de afgelopen 30 jaar 6 dodelijke bijtincidenten met mensen. Daarvan waren er drie veroorzaakt door Husky’s, twee door Alaska Malamutes en één door een Pitbull. Het Pitbullverbod in andere delen van Canada en Amerika, waaronder Montreal, stuiten op veel weerstand en emotionele reacties, maar Coiteux is duidelijk in z’n standpunt: “Het is niet alleen een kwestie van je veilig voelen, maar veilig zijn. We denken dat deze maatregelen bijdragen aan de veiligheid van inwoners van heel Quebec. Ik begrijp dat een aantal maatregelen in dit wetsvoorstel weerstand van sommige groepen zal oproepen, maar al met al is er een draagvlak om het verbod zoals het nu wordt ingevuld door te zetten.”

Zoals het er nu uit ziet zal Quebec het aantal bijtincidenten in de toekomst gaan registreren en zullen ook honden van andere rassen met strengere maatregelen te maken krijgen na een bijtincident. Zo hoopt de minister het probleem adequaat aan te pakken. Wanneer het wetsvoorstel ingediend zal worden en in werking zal treden is nog niet bekend.

 

bron

CBC News

The Star

dossier