• Pitbullverbod in Montreal alsnog in werking gesteld

Pitbullverbod in Montreal alsnog in werking gesteld

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Pitbullverbod in Montreal alsnog in werking gesteld

vr, 12/09/2016 - 21:48

Het in september aangekondigde verbod tegen Pitbull-achtigen houdt de stad Montreal nog altijd bezig. De wet die verbiedt dat Pitbull-achtigen gefokt, gekocht en verkocht worden in de stad werd eind september aangenomen.

De aanleiding was een incident in Montreal waarbij een 55 jarige vrouw om het leven kwam na een aanval van een hond. Hoewel eerst werd aangenomen dat de betrokken hond een Pitbull was, werd hierover later twijfel uitgesproken. Toch werd de wet aangenomen, wat tot veel protesten heeft geleid. De SPCA spande een rechtszaak aan waarop de wet begin oktober voor onbepaalde tijd werd geschorst. Er werd tijd gezocht om de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel onder de loep te nemen. Een twijfelpunt in de wet is de identificatie van de honden welke onder deze wet zullen vallen. Onder Pitbull-achtigen vallen de American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Pitbull Terrier en kruisingen van deze rassen. In het grijze gebied bevinden zich de honden waarvan de afkomst onduidelijk is. In dat geval gaat men uit van de uiterlijke kenmerken en bepaalt op basis daarvan of een hond als Pitbull-achtige zal worden gekenmerkt of niet. Allana Devine, directeur dierenrechten van de SPCA vreest voor de uitvoering van deze wet: “Uiteindelijk kan de wet worden toegepast op zo’n beetje alle middelgrote honden met kort haar en een groot hoofd.” Een ander heikel punt was de ervaring met soortgelijke regels in andere steden in Canada en Amerika. Zo handhaaft Ontario al 11 jaar een Pitbullverbod, maar is het aantal hondenbeten sinds 2012 weer aan het stijgen en vandaag de dag hoger dan op het moment dat de wet in werking ging.

Vorige week bepaalde de rechter dat de omstreden wet in Montreal toch mag worden aangenomen, en is het per direct in werking getreden. Dit betekent dat eigenaren van honden die onder de wet vallen tot eind deze maand hebben om hun hond te laten registreren bij de gemeente. Alleen als zij zich houden aan de streng opgelegde regels mogen zij hun honden houden. Deze regels houden wel in dat de honden verplicht moeten worden gecastreerd, gevaccineerd en gechipt. De honden moeten tevens gemuilkorfd zijn in het openbaar en uitgelaten worden aan een riem die niet langer is dan 1.20m. Bij het overtreden van deze regels zal de hond in beslag genomen worden en wordt overgegaan tot euthanasie.

Voor Pitbull-achtigen in de asielen van Montreal lijkt er wel weer een sprankje hoop te zijn. Hoewel het er in september nog naar uit zag dat zij op het moment van in werking treden van de wet geëuthanaseerd zouden worden, is dat plan afgewezen door de rechter. In plaats daarvan is besloten dat Pitbull-achtigen in asielen mogen worden geadopteerd door gezinnen die buiten Montreal wonen. Hiermee is voorlopig het doodvonnis door de geschatte 700 Pitbulls in de stad voorlopig uitgesteld. Al bij aankondiging van het wetsvoorstel zijn vele vrijwilligers van de asielen in actie gekomen om zoveel mogelijk Pitbulls te verhuizen naar een plaats buiten Montreal om hun veiligheid te waarborgen.

SPCA heeft laten weten in hoger beroep te gaan tegen deze beslissing, en roept mensen tevens op om de petitie tegen deze wet te tekenen en geld te doneren om SPCA te steunen in deze strijd. De petitie is inmiddels meer dan 350.000 keer getekend.