• Kortsnuitkoper interesseert gezondheid geen zier

Kortsnuitkoper interesseert gezondheid geen zier

Leestijd
4 minuten
Tot nu toe gelezen

Kortsnuitkoper interesseert gezondheid geen zier

ma, 05/22/2017 - 15:12

Kortsnuithonden, er gaat bijna geen dag voorbij of er komt wel een artikel of programma voorbij waarin wordt verteld hoe ongezond deze rassen eigenlijk zijn. Mopshonden, Franse buldoggen, Engelse buldoggen, Chihuahua's etc. En toch blijven we massaal, te massaal, deze hondjes kopen, en zijn fokkers, helaas vaak broodfokkers, nauwelijks in staat aan de vraag te voldoen. Maar wie kopen die hondjes nu, en waarom kiezen ze voor zulke ongezonde rassen (de goede fokkers die sterk op gezondheid letten en wel voor een gezonde hond gaand niet te na gesproken uiteraard)?

In het Verenigd Koninkrijk, waar de kortsnuithonden massaal worden gekocht,  is onder bijna 1500 eigenaren van zowel brachiocefalen (de Mopshond, Franse Buldog en Engelse Buldog) als van honden met normale snuitlengte (Border Terriër, Cocker Spaniel, Englisch Springer Spaniel, Duitse Herder, Golden Retriever, Labrador en Dwergschnautzer) onderzoek gedaan naar waarom mensen een kortsnuit kochten, hoe ze de hond kochten en wat ze precies over de hond wisten. Het onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Rowena Packer van het  Royal Veterinary College in Hertfordshire en is recent gepubliceerd in Animal Welfare. De resultaten in het kort: mensen die een van de drie kortsnuitrassen kochten waren jonger, hadden vaker kinderen in huis, en kochten voor de eerste keer een hond van het gekozen ras.  De redenen  voor aankoop die mensen opgaven waren het uiterlijk, de grootte van de hond die goed bij de leefstijl past, en een lieve hond voor kinderen en voor gezelschap.  Gezondheid speelde nauwelijks een rol bij het nadenken over de aanschaf. Ook opvallend, de kopers van kortsnuiten kochten hun hond veel vaker via internet bij puppyhandelaren, waren niet geïnteresseerd in het zien van de moeder van de pups, e vroegen zelden om gezondheidspapieren. Samengevat, als het uiterlijk maar was wat men wilde.

De kopers van kortsnuiten kochten hun hond veel vaker via internet bij puppyhandelaren

Opleiding en inkomen bleek geen factor te zijn, hoog- en laagopgeleiden, minimuminkomens of drie keer modaal, er zat daarin geen verschil of men een kortsnuit of normale snuithond kocht. Wel bleken mensen die kortsnuithondjes kochten vaker in een flat of appartement te wonen dan mensen met de in het algemeen wat grotere 'normale' honden.  Of mensen wel of niet voor het eerst een hond kochten maakte ook niet uit.

Onderzoek

Het merendeel van alle kopers had in ieder geval wel wat onderzoek gedaan naar het ras en hondenrassen in het algemeen voor de aankoop, toch had bijna 16% helemaal geen onderzoek gedaan.  Dit was ongeacht ras. En ondanks dat mensen massaal zeiden dat de hond geen impulsaankoop was geweest (bijna 75% "strongly disagree") vond bijna een even grote groep toch wel dat ze eigenlijk wat meer vooronderzoek hadden moeten doen.  Veel mensen waren het ook sterk eens met de opmerking dat ze "voldoende tijd aan vooronderzoek hadden besteed", vooral de mensen met kortsnuithonden waren het daarmee eens.

"Uiterlijk" was vooral van belang voor de kopers van de brachiocefalen, terwijl "in het algemeen gezond" en "een lange levensverwachting" niet erg van belang was voor die groep.  Mensen met een voorkeur voor normale snuiten gaven vaker aan dat ze met de hond wilden sporten of werken dan mensen met de kortsnuitrassen. Bij de "andere" rassen speelden vaker redenen als "bekend uit mijn jeugd", "populariteit van het ras" en gezondheid en werkcapaciteit een reden bij het kiezen voor dat specifieke ras.

Duurder

Bij aanschaf was de gemiddelde leeftijd 2,25 maanden (ca. 10 weken), de gemiddelde prijs voor een hond was 600 pond (bijna 700 euro).  Kortsnuithonden waren aanmerkelijk duurder dan de andere rassen, alleen kijkend naar de drie brachio-rassen was de gemiddelde prijs 1000 pond (1150 euro) tegen 500 pond voor de andere rassen (575 euro).  Engeland kent een ander registratiesysteem voor fokkers dan Nederland en Belgie. 55 procent werd gekocht bij een bij de Kennelclub gelicenseerde fokker, waarvan 13,5% afkomstig was door een "KC Assured Breeder".  Brachio-honden werden verder vaker via speciale pup-verkopende websites gevonden dan de andere rassen (adverteren in Engeland is aan andere regels gebonden dan in Nederland, de Belgische regels komen meer overeen).

Naar gezondheidspapieren werd door de helft van alle pupkopers  niet eens gevraagd

Alhoewel er geen verschil was tussen beide groepen kopers in het wel of niet meer dan eens de fokker bezoeken, blijken mensen die een kortsnuithond kopen het vaker direct bij het eerste (en enige) bezoek al te beslissen. Naar gezondheidspapieren werd door de helft van alle pupkopers  niet eens gevraagd, ondanks dat bij ruim de helft van de verkopers die papieren wel aanwezig waren. " A large proportion of owners were not sure if the parents of their dog had undergone either genetic (43.3%) or other health tests (63.6%). Respondents for brachycephalic breeds were comparatively less likely to know whether their dog’s parents had undergone any genetic tests than non-brachycephalic respondents" aldus de onderzoekers.

 Gelukkig voor alle honden, de eigenaren waren er blij mee. Het merendeel zou het ras aan vrienden en familie aanraden. Minder goed nieuws, vooral de eigenaren van de kortsnuithonden gaven aan met het ras te willen gaan fokken, bijna 18% was dat van plan, versus 10 procent van de eigenaren van andere rassen. De onderzoekers: " Our data identified that brachycephalic owners were less likely to have neutered their dog, and more likely to be planning to breed from their dog in the future. This is of concern, as increased breeding by younger, first-time owners could function to proliferate breed-related issues if they are unaware of the health issues associated with their breed, and how to reduce the risk of them occurring."

Wetgever

Marktwerking  en populariteit, en de hype, beïnvloeden dus nog altijd de opmars van de "ongezonde" rassen. En, zo stellen de onderzoekers, zolang rasverenigingen en de Kennel Club niet optreden tegen  beunhazende fokkers en broodfokkers, zal het de wetgever moeten zijn die deze ongebreidelde fok van zieke honden moet stoppen. Voorlichting en informatie werkt niet bij de groep kopers van kortsnuiten. Ook opmerkingen in de standaarden waarbij de buldoggen en mopsen als "aanhankelijk, lief, betrouwbaar" worden weggezet verklaart mogelijk waarom juist gezinnen met kinderen voor dit type hond kiezen, tegen beter weten qua gezondheid in. En ook alle "schattige" snurkfilmpjes en andere beelden van feitelijk zielige, maar daardoor vaak aandoenlijke hondjes  speelt een rol, maar in de toekomstige gezondheid van de rassen wel een slechte: " Concerns have been expressed that while it is still common practice to describe ‘genetically disabled’ and ‘deformed’ pets as cute, progress toward functional and healthy animals is likely be difficult."

De onderzoekers zijn dan ook sceptisch over alle campagnes die mensen moet leren over de risico's van kortsnuithonden.  Zolang gezondheid geen issue is voor de kopers, werken die niet. En fokken fokkers gewoon door. " If owners are not motivated to buy a healthy individual within a breed, inherent health problems within breeds will be perpetuated, and the motivation of breeders to tackle health problems in their breed lowered." Uiteindelijk  kan alleen een wettelijke maatregel de ongezonde rassen nog redden, zo concludeert het onderzoek

bron

Purchasing popular purebreds: investigating the influence of breed-type on the …

 

dossier