• Bob Marley favoriet onder honden

Bob Marley favoriet onder honden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Bob Marley favoriet onder honden

di, 01/31/2017 - 15:51

Was het eerder nog Adele en Queen, volgens de University van Glasgow en de Schotse dierenwelzijnsorganisatie SPCA gedijen honden het best met een lekker moppie reggae. Bob Marley zou het volgens de viervoeters in Schotland helemaal zijn.

Promovendus Amy Bowman die het onderzoek uitvoerde  zei: "Het onderzoek, dat in het centrum van de Schotse SPCA in Dumbarton plaatsvond, toont duidelijk aan dat muziek een effect heeft op het gedrag van een hond. Neil Evans, hoogleraar integratieve fysiologie van het Instituut van de Biodiversiteit, Diergezondheid en Vergelijkende Geneeskunde voegt toe: "Over het algemeen zijn de reactie op verschillende genres gemengd, waaruit blijkt dat honden hun eigen individuele muziek voorkeuren hebben. Maar, dat gezegd zijnde, reggae en soft rock toonde de hoogste positieve veranderingen in het gedrag.

Het onderzoek wilde het effect meten van het afspelen van verschillende genres muziek, en het werd duidelijk dat er fysiologische en gedragsveranderingen waren terwijl er muziek uit verschillende genres werd afgespeeld. Het onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek uit 2015 waarbij specifiek naar de effecten van klassieke muziek op (asiel)honden werd gekeken. Volgens de SPCA is het van belang ook verschillende soorten muziek te draaien, om gewenning te voorkomen.

In een tweetal asielen in Glasgow en Edinburgh wordt nu muziek gespeeld, in de toekomst wordt dit bij alle asielen van de SPCA gedaan. Met dit onderzoek wil men een soort van door honden goedgekeurde playlist maken, om zo het gedrag in de asielen positief te beïnvloeden. Uiteindelijk is het de bedoeling dit ook voor andere dieren te gaan gebruiken.

De voorwaarden werden vervolgens gewijzigd in de tweede week en de resultaten toonden aan dat in beide groepen de honden 'stress significant na het luisteren naar muziek afgenomen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift voor fysiologie en gedrag. Onderstaande video komt NIET uit het onderzoek. Van Bob Marley is bekend dat hij een huis-ezeltje had, over honden is niets bekend.