• Alarm
  • Alarm

Alarm

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Alarm

ma, 01/14/2019 - 16:52

Don is slim, erg slim. Soms is hij zo slim dat hij er zelf van in de war raakt. Hoewel hij een ADL-hond is, kreeg ik lessen over hoe ik hem moet trainen om alles te doen wat ik wil dat hij doet. Alles wat je van een hulphond mag verwachten dan. Ik moet gezond verstand gebruiken om te zorgen dat hij en ik veilig blijven. Je kunt een ADL-hond niet veranderen in een geleidehond. Na een gesprek met onze trainer mocht ik hem echter een aantal taken geven die een ADL-hond gewoonlijk niet doet. Dit is wat wij signaalwerk noemen. Meestal de taak van een hulphond voor doven en slechthorenden

Ik heb een licht gehoorverlies, maar dit is niet de reden waarom ik wilde dat Don geluiden zou signaleren. Ik wil dat hij mijn wekker hoort en begrijpt, zodat de interactie met hem mijn hersenen sneller wakker zouden maken.

Maar, hoe beter hij werd in het signaleren van de wekker, hoe meer hij begon met het signaleren van andere geluiden die als een alarm klonken. Ik besloot dit gedrag aan te moedigen. Je weet nooit wanneer het nuttig kan zijn.

Alarmen zijn niet voorspelbaar. Dus als er drie alarmen tegelijk afgaan en als zowel ik als mijn huisgenoot op hetzelfde moment thuis zijn, is het de intelligentie van don die de overhand krijgt.

Het was de dag dat NL-Alert een testbericht zou sturen, en  tegelijk zou ook de test voor het luchtalarm worden gehouden. Eerst begon het luchtalarm te loeien, direct gevolg door mijn telefoon en de telefoon van mijn huisgenoot. Toen Don van de bank sprong, kon je bijna zien wat hij dacht. Voordat hij bij mij kon komen om het luchtalarm te melden, stopte hij om het geluid dat mijn telefoon aan het maken was te verwerken. Toen hij zich realiseerde dat dat ook een alarm was, kwam hij naar mij toe om dat aan te geven. En toen begon ook nog eens de telefoon van mijn huisgenoot hetzelfde geluid te maken. Hij begon in cirkels te lopen. 'Welk geluid moet ik als eerste doorgeven, en aan wie?’ Hij was duidelijk de kluts even kwijt.

Maar, als de slimme jongen die hij is, ging hij in het midden van de vloer zitten en dacht even na. Zijn logica werkt blijkbaar achteruit, omdat hij ervoor koos om als eerste het laatste geluid aan te geven. Hij liep naar mijn huisgenoot toe en legde zijn voorpoten op haar schoot. Nadat hij zijn beloningswoord had gehoord, liep hij naar me toe en legde zijn poten in mijn schoot. Dat leverde hem veel koekjes op. Hij was bijzonder tevreden met zichzelf.

Het luchtalarm is iets dat ik alleen kan horen als het huis stil is op het moment dat het afgaat. Ik mis het vaak vanwege de tv of radio. Dus het is nu onderdeel geworden van Don's training. Niet alleen laat ik mijn wekker op willekeurige momenten afgaan, ik maak ook gebruik van YouTube-video's die het luchtalarm laten horen.

Zoals ik altijd al zeg op sociale media; #NotAHearingDog. Hij is echter zo slim dat zijn signaalvaardigheid betekent dat hij de potentie heeft om een ​​dovenhond te zijn. Hij is een hulphond met veel talenten en gelukkig is hij de mijne!