• Speak
  • Spreek

Spreek

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Spreek

vr, 06/21/2019 - 16:46

Je hond laten blaffen op commando is natuurlijk een leuke truc, maar waarom zou iemand dat blaffen van zijn hond dan echt nodig hebben?

Blaffen op commando is een van de eerste dingen die ik Don heb geleerd. Een ADL-hond moet niet alleen een verlenging van je handen zijn, Don is ook een verlengstuk van mijn oren. En door hem op commando te laten blaffen, is hij zelfs een verlengstuk van mijn stem.

Ondanks dat ik kan praten totdat je oren eraf vallen, ben ik  niet de meest lawaaiige persoon in een kamer. Ik zou moeite hebben om tegen je te schreeuwen tijdens een ruzie en dat betekent dat ik moeite heb met schreeuwen om hulp als ik in een andere kamer ben.

Als er al situaties zijn die je hond ertoe aanzetten om te blaffen, is het eenvoudig om hem te trainen om op commando te blaffen. Eerst moet je de trigger opnieuw kunnen creëren. Don blafte altijd als onze oude draadloze deurbel ging, dus ik hoefde alleen op de testknop van die bel te drukken om een reactie te krijgen. Blaffen is wat ik wilde, dus als hij blafte zodra hij het geluid hoorde, kreeg hij een koekje. Vervolgens heb ik het belgeluid gekoppeld aan een commando. Als je het woord “Spreek”(Speak)  zegt terwijl je tegelijkertijd op de knop van de deurbel drukt, blaft hij en krijgt hij een koekje. Dit leerde hem om de opdracht te associëren met het geluid van de deurbel, waardoor hij beter kon begrijpen dat blaffen ook is toegestaan bij het horen van de opdracht.

Om de training te beëindigen, moet het geluid van de deurbel worden uitgezet zodat hij antwoordt wanneer het bevel wordt gegeven. Ik deed dit door het commando te zeggen voordat ik op de knop van de deurbel drukte en liet geleidelijk meer tijd tussen het commando en de deurbel. Uiteindelijk zou ik een reactie krijgen zonder op de bel te moeten drukken.

Er zijn een paar belangrijke dingen die je moet oplossen wanneer je traint om op commando te blaffen. Je wilt alleen dat de hond blaft wanneer het commando wordt gegeven, dus het is belangrijk om snel beloningen te geven om langdurig blaffen te voorkomen. Ook de fysieke handeling van blaffen kost een hond veel energie. Trainingen moeten dus kort worden gehouden om te voorkomen dat de hond ongewenst gedrag gaat vertonen. Ik beëindig  onze trainingssessies altijd met een korte spelsessie zodat Don negatieve energie kan kwijtraken en daarna kan gaan slapen.

Het duurde een paar weken om deze training te voltooien. Uiteindelijk was ik in staat om het gesproken commando te vervangen door gebarentaal. In de volgende column zal ik uitleggen hoe ik Don heb geleerd om commando’s in gebarentaal te begrijpen en te vertellen waarom ik ze gebruik.