• Actieve teckels hebben minder kans op IVDD
  • Actieve teckels hebben minder kans op IVDD

Actieve teckels hebben minder kans op IVDD

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Actieve teckels hebben minder kans op IVDD

do, 11/24/2016 - 16:40

Hoe kun je als eigenaar de risico's op IVDD, teckelverlamming, zo veel mogelijk beperken bij je dashond. Dat is de insteek geweest bij een deze maand gepubliceerd onderzoek naar incidentie en risicofactoren van intervertebral disc disease.  IVDD is het meest voorkomende probleem bij teckels. Naar schatting 1 op de 4 teckels krijgt ermee te maken.

Packer et. al publiceerden in Canine Genetics and Epidemiology. Want IVDD is een erfelijke aandoening. Helaas, geen eenvoudige aandoening die zich op slechts één genenpaar bevindt. In dat geval is het relatief simpel om de ziekte "uit het ras" te fokken. IVDD is echter polygenetisch, oftewel verdeeld over meerdere genen. En net als met heupdysplasie zijn omgevingsfactoren ook in grote mate debet aan het wel of niet optreden van IVDD.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de hand van vragenlijsten en interviews met ruim 2000 eigenaren van dashonden, het merendeel uit Engeland. 20% van de honden kwam uit de rest van Europa, Australië of elders.

Standaard gladhaar heeft meer kans

De standaard, gladharige dashond bleek het meest last te hebben van IVDD (1 op 4), met de Standaard Ruwharige Dashond juist op de minste plek, met 1 op 14. De Standaard Langharige dashond bleef ongeveer in het midden daarvan. Onderscheid tussen dwerg- en kanninchen is in dit onderzoek niet gemaakt.

Opvallend is ook dat er geen verschil tussen teven en reuen gevonden werd qua voorkomen, maar wel tussen gecastreerd en intact. Intacte honden bleken veel minder vaak IVDD te hebben (9%) dan gecastreerde honden (21%)

Beweging is goed

Wie een teckel heeft en deze  niet of nauwelijks laat uitrennen haalt zich een groter risico op de hals. Honden die elke dag minimaal een vol uur kunnen bewegen, flinke beweging dan, hebben veel minder kans op de aandoening dan de thuiszitters. En ja, laat je hond maar lekker op die bank springen, honden die dat (regelmatig) doen hebben ook een betere verwachting. Opvallend, want dit soort activiteiten wordt eigenaren juist vaak afgeraden door de dierenarts omdat het wordt gezien als juist slecht. Zelfs je hond op shows uitbrengen heeft gevolgen, showhonden hebben minder vaak IVDD dan niet-showers. Ook traplopen vermindert de kans.

De verklaring daarvoor is volgens de onderzoekers dat actievere honden meer spieren hebben, dus beter gebouwd zijn en daarom minder vaak last hebben van IVDD. Voeding bleek geen invloed te hebben (alhoewel honden die chondroitine of glucosamine kregen vaker IVDD hadden, maar in dit geval worden deze middelen vooral gegeven om klachten tegen te gaan, dus een echte relevantie is dit niet).

Samenvattend, wil je je teckel beschermen tegen IVDD zorg dan vooral voor voldoende oefening, en laat zijn voortplantingsorganen intact. Bovendien, flinke oefening is ook goed voor de baas.


bron

DachsLife 2015: an investigation of lifestyle associations with the risk of int…