• Stop rassenmoord op de Duitse Dog
  • Stop rassenmoord op de Duitse Dog

Stop rassenmoord op de Duitse Dog

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Stop rassenmoord op de Duitse Dog

do, 09/01/2016 - 22:22

“Mr. De Santiago, doe je plicht en bescherm de Duitse Dog”.  Dat is heel kort de boodschap die de petitie van Maria Gkinala (keurmeester en fokker van Duitse Doggen in Ierland met kennelnaam Fainomenon beoogt. De petitie kwam 5 dagen geleden online en is inmiddels ondertekent door bijna 1700 liefhebbers. Met de petitie wil de initiatiefnemer de Duitse dog redden van de enorme “hyper type drift” die zich eigen heeft gemaakt bij diverse fokkers van dit ras. Gkinala zegt ook tegen Dogworld dat ze samen met fokkers, keurmeesters en eigenaren  al jarenlang probeert deze ontwikkeling onder de aandacht te krijgen, maar steeds zonder succes.

Feitelijk, zo vindt Gkinala, zijn er twee types ontstaan. Het bekende, standaard type en de pseudo-dog. Deze laatste zou een disfunctionele, Mastino-achtige hond aan het worden zijn. En, erger nog, diverse keurmeesters en fokkers zien dit gebeuren, maar geven er zelfs actief steun aan. “Yet a number of breeders & judges operating under the auspices of the FCI are not only blind and indifferent to the damage but actively promoting the deviation” zo zegt Gkinala letterlijk .  De voorzitter van de Duitse Doggen Club in Duitsland, Mr. Gügel, heeft al aangegeven dat ze als rasvereniging gefaald hebben in hun aanpak van het probleem, het ras kon niet worden gevrijwaard van het fokken met overdreven eigenschappen. Sommige Europese rasverenigingen zijn zelfs actief voorstander van deze overdreven, en geven daarmee volgens de initiatiefneemster volop de ruimte aan slechte fokkers en fokpraktijken.

Rassenmoord

De noodkreet naar de FCI –met de vraag nu eens niet te verwijzen naar Kennelclubs omdat in veel landen deze actief meewerken aan deze “rassenmoord” dan wel onverschillig aan de zijlijn staan- komt erop neer dat de Wetenschappelijke commissie van de FCI hier objectief naar moet kijken. Uitstel van maatregelen zou niet meer mogelijk zijn, de integriteit en de gezondheid van de Duitse dog is in gevaar.

“Er is een minderheid zonder enige vorm van scrupules bezig binnen ons ras met het propageren van corruptie, en het stimuleren van alles dat lijnrecht ingaat tegen alles waar de FCI voor staat. Rasverenigingen en organisatoren van Hondenshows hebben de zaak verraden door keer op keer juist die keurmeesters uit te nodigen die deze destructie van het ras stimuleren” Volgens Gkinala gaat het om een kleine groep, maar wel een groep met disproportionele (negatieve) invloed.

Standaard

“Er is maar één standaard” zegt Gkinala “en dus maar één correct type. Als we deze hyper-dog accepteren ontstaat een ramp: de ondergang van een klassiek, nobel ras. De hhyperdog verspreid zich steeds meer door het ras met de hulp van misleidde, onwetende of gevoelloze promotors en slechte keurmeesters. Ons ras staat op de rand van de afgrond, zeker nu ook de frequentie van DCM (Dilated Cardiomyopathy) toeneemt, terwijl het ras al leed onder diverse erfelijke aandoeningen”.

Zelfs op prestigieuze evenementen zag Gkinala de beide types naast elkaar, zoals op Winnershows. “Zo maak je de standaard tot een aanfluiting, de FCI tot een aanfluiting”. In bepaalde landen zijn juist de fokkers die wel het goede met het ras voorhebben verdreven van shows, buitenspel gezet. Het hypertype heeft hen verdrongen, en corrupte keurmeesters hebben geen oog meer voor het ware ras. Dat schrijft Gkinala in ieder geval in haar petitie. De oplossing is voor haar duidelijk “In de standaard staat dat honden met fysieke of gedragsmatige abnormaliteiten moeten worden gediskwalificeerd. Daaronder vallen Ectropion, entropion of macroblepharia. Als we ons daaraan houden was het probleem opgelost. Bijna alle hyperdoggen hebben er last van”.  En daarom stelt ze dat voorlopig elke Duitse Dog voor een show door een dierenarts moet worden onderzocht.

Niet geschikt als normale hond

Gkinala ziet niets in de hyper-doggen: “Ze zijn misvormd, lijden chronische pijnen door oogaandoeningen, huidinfecties, gewrichts- en ruggengraat-problemen, koehakken, onbalans door de rare bouw, etc etc.. feitelijk zijn ze niet eens geschikt om als normale hond te leven”

In de standaard staat dat de Duitse Dog tussen de Mastiff en de Greyhound in zit, niet zo zwaar als de mastiff, niet zo rank als de windhond. Het is een “giant hound”. En dat, aldus Gkinala, passen we niet aan. Deze Apollo der honden moet niet het lachertje worden doordat modeverschijnselen de plaats innemen van de standaard. En haal de Duitse Dog uit groep 2, maar zet hem bij de grote jachthonden. Andere rassen zoals de Smoushond hebben recht op eigen subtypes, waarom de Duitse Dog niet?

Aan de twee Verenigingen in Nederland voor de Duitse dog is om een reactie gevraagd.

Zie ook:

the photograph used in the petition is by photographer Ruth Stolzewski.

bron

De petitie