• Sophia-vereeniging en Raad van Beheer: "Fairfok tot landelijke regel"

Sophia-vereeniging en Raad van Beheer: "Fairfok tot landelijke regel"

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Sophia-vereeniging en Raad van Beheer: "Fairfok tot landelijke regel"

vr, 05/19/2017 - 14:57

De Sophia-vereeniging en de Raad van Beheer komen dichter tot elkaar.  Dat meldt de Sophia-vereeniging op haar website. Beide partijen, een aantal jaren geleden nog lijnrecht tegenover elkaar, hebben in maart jl. samen afgesproken dat het plan "Fairfok", nu vooral nog gedragen door fokkers van stamboomhonden, tot landelijk beleid zou moeten worden. 

"We zijn blij te vernemen dat de Raad ondertussen serieuze stappen onderneemt om het fokbeleid binnen de eigen organisatie diervriendelijker te maken”, zegt directeur Steffie van Horck van de Sphia-vereeniging. “Voorlopig hoogtepunt is een aanpassing van de rasstandaard van de Engelse buldog, die met een minder platte snuit weer normaal moet kunnen ademen. Ook zijn er voor het eerst sinds jaren weer Engelse buldogpups geboren op natuurlijke wijze. Dat is heel goed nieuws voor een ras dat zo is doorgefokt dat geboortes tot voor kort alleen nog maar via een keizersnede konden plaatsvinden.”

In een interview met Dogzine (het tijdschrift) liet ook Raad van Beheer-directeur Rony Doedijns zich positief uit over de samenwerking  " Samen optreden tegen de malafide handel, samen gaan voor hondenwelzijn. Er zijn natuurlijk verschillen van inzicht, tegenstellingen, maar de nuance is belangrijk. Over de tegenstellingen heenstappen om je doel te bereiken, dat is samenwerking, en dat doet de Raad van Beheer graag."

Maatschappelijke druk

“De neuzen staan steeds meer dezelfde kant op”, zegt Van Horck. “Dat was tien jaar geleden nog ondenkbaar. Dat is niet alleen de verdienste van een effectieve politieke lobby, maar ook van de maatschappelijke druk die de Sophia-Vereeniging uitoefent. Onze campagnes dragen bij aan steeds meer draagvlak voor het oplossen van de problemen. Hoe we komen tot een gezondere rashond, daarover lopen de meningen uiteen. Maar dat er iets moet gebeuren, staat buiten kijf. De Sophia-Vereeniging blijft de ontwikkelingen kritisch volgen, de problemen onder de aandacht brengen en lobbyen voor wettelijke kaders die rashonden beschermen.”  Hoewel de meningen verschillen over de precieze inhoud van het Fairfokplan, vinden beide partijen dat het plan zou moeten worden omgezet naar overheidsbeleid

Dat beter fokken ook bij de Raad niet alleen voor de rashond van belang is, maar ook voor "look-a-likes" en kruisingen, zegt ook Rony Doedijns. De Engelse plannen om kruisingen te gaan registreren hebben ook de warme belangstelling van Raad. Juist door de ervaring met registraties van meer dan honderd jaar is de Raad dé organisatie die registratie van honden kan faciliteren. En al die kennis, en de Fairfok-plannen, die kunnen ook heel goed ten dienste staan van andere honden.  Een uitbreiding van registraties en erkenning kan daarbij helpen. Doedijns: "We zijn ook aan het kijken hoe we in de toekomst rassen nationaal kunnen erkennen, rassen dus die niet door de FCI zijn erkend maar wel door het land van herkomst."

Het hele interview met Rony Doedijns is te lezen in Dogzine's Hondenwereld.

bron

Sophia-vereeniging