Reuzenmeervallen veroveren Nederland, kan mijn hond nog zwemmen
“Twee monstermeervallen met reusachtige proporties werden deze week gevangen in Nederland. De kans is groot dat het Nederlands record binnen no time weer verpulverd wordt. Het krioelt in de Nederlandse rivieren van de uit de kluiten gewassen meervallen, die steeds groter worden.”
Aldus het AD van vandaag. Heel leuk voor enthousiaste vissers natuurlijk, maar als Nederland al vijvers wil leeghalen als een snoek (maximale lengte van een snoek is 1.40 meter) iemand bijt, hoe veilig zijn de Nederlandse wateren dan voor onze honden. Enge ziektes daargelaten?
Allereerst de vis zelf. Tot voor kort bijna uitgestorven, nu dus weer terug en hoe. “De Europese meerval voelt zich het best thuis in rivieren met een wisselend waterpeil, maar ook in grote, diepe meren met ondiepe, uitgestrekte oeverzones kan hij zich prima handhaven. Het dier heeft een voorkeur voor ontoegankelijke, dicht begroeide wateren met een zachte bodem. In de grote rivieren komen meervallen voor in diepe kommen en jagen ze 's nachts op ondiepe plekken. Meervallen zoeken overdag graag een schuilplaats op.” Aldus Wikipedia. Hun voedsel, van de volwassen dieren althans, bestaat uit andere vissen, watervogels en kleine zoogdieren.
Aangezien de meerval dus bij voorkeur ’s nachts jaagt lijkt het overdag betrekkelijk veilig. Toch zijn er gevallen bekend van honden die door meervallen zijn meegesleept. De meest bekende is wel meerval “Kuno” die in 2001 de wateren rodom Muchengladbach onveilig maakte. Kuno was “slechts” één meter vijftig lang, maar wist toch een teckelpup te grijpen. De eigenaresse bleef met de lijn in haar hand staan aan de oever van de vijver in de Volksgarten. Kuno werd zo beroemd, mede omdat hij aan elke poging hem te vangen wist te ontsnappen, dat er zelfs een lokale rockband naar hem werd genoemd, “Kuno’s Friends.” Volgens de lokale overheid stierf Kuno in 2003, maar fans van Kuno the Killer houden tot de dag van vandaag vol dat de dode vis niet Kuno was, maar dat de teckelhapper nog steeds leeft.
In Kroatie doet het verhaal de ronde van een –naamloze- meerval die een 14 kilo zware Franse Bulldog van de oever greep en verdween.
In Engeland deed een verhaal de ronde over een hond, Archie genaamd, die door een gigantische meerval zou zijn gegrepen. De gemeente liet zelfs borden plaatsen om mensen te waarschuwen. Alleen, de plaatsingsdatum van die borden was… juist… 1 april. Uit Texas stamt ook nog een verhaal over een Duitse Herder van 35 kilo die door een meerval zou zijn gegrepen, maar de bron daarvan is vaag. In Thailand leeft een subsoort meerval die lokaal de Chao Phraya Giant Catfish wordt genoemd, de Dog Eating Catfish. En gelet op het formaat van de vis op de foto hierbij, bijna 300 kilo zwaar en de grootste zoetwatervis ooit gevangen (in de Mekong-rivier in Vietnam) zou een dergelijk verhaal best enige waarheid in zich kunnen hebben.
Toch, op de vraag “eten meervallen hond” blijft het onduidelijk, andersom… ja… honden lusten best een hapje meerval op zijn tijd.
Nagekomen nieuws: In Frankrijk werd enkele weken geleden een Mechelse herder aangevallen en aan zijn poot verwond. Alhoewel bewijs ontbreekt, menen vissers dat het alleen een meerval kan zijn die dat gedaan heeft.