• Opnieuw hond overleden op parkeerplaats hondenshow
  • Opnieuw hond overleden op parkeerplaats hondenshow
  • Opnieuw hond overleden op parkeerplaats hondenshow

Opnieuw hond overleden op parkeerplaats hondenshow

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Opnieuw hond overleden op parkeerplaats hondenshow

di, 04/17/2018 - 17:42

[updated 18 april 21:40 uur]

Opnieuw is er een hond overleden tijdens een show, ditmaal de internationale show van Mulhouse. En opnieuw was het de ingehuurde handler die dit op zijn geweten lijkt te hebben, door de honden langdurig opgesloten te laten zitten in een busje op het parkeerterrein. Na eerdere drama’s in onder meer Luxemburg lijkt het tijd om d daar genomen maatregelen, extra bewaking op de parkeerterreinen, ook bij andere shows in te voeren. Tenslotte staat het warme weer weer voor de deur.

“Ja, het had een feestje voor ons moeten zijn. Een feestje. Dan de tragedie... Nougatine... elke verscheiden van een hond is een tragedie voor mij voor ons. Je kunt de woede en het verdriet merken op sociale media. Ik kan er niet over praten en al die gevoelens blijven in mij en vreten me op. Voor mij...het zijn de feiten... niet mijn gevoelens... maar de feiten... dat is mijn rol... en dat is niet eenvoudig.  Maar we moeten de regels respecteren en elke onhandigheid van mij kan gevolgen hebben... daarom zwijg ik nu...”  aldus Marc Meyer, voorzitter van de Association Canine Territoriale du Haut-Rhin, die op Facebook reageert op het gebeuren.

Het is de eigenaresse van de Boston Terriër die het bericht op Facebook zet, Maryline Mutin. “Rust zacht met kleine Nougatine, mijn kleine kurk vol leven…  Je verdiende het niet om zo te sterven zonder iemand om je te helpen, opgesloten in de truck van je handler.  Want tijdens de hele tentoonstelling is het veel makkelijker om de honden in de truck te laten zitten en ze gewoon op te halen op het laatste moment!!!!  Ik durf me je pijn niet  te voorstellen, mijn kleine Nougatine, de pijn  die je hebt moeten doorstaan en ik ben heel erg boos dat ik je naar de dood heb gestuurd. Ik had toch gewaarschuwd op vrijdag bij je vertrek, zet geen vier Boston Terriers in een zelfde kooi.   Ik zal altijd aan je blijven denken, mijn kleine Nougatine.”

Een getuige, de fokster van de  hond, zou Nougatine voorbrengen en kwam rond 13 uur aan in Mulhouse en ging naar de handler toe die de hond had meegenomen om haar op te halen. Tot haar grote verbazing liep de handler toen naar buiten, naar zijn busje toe.  In Mulhouse was het ruim 25 graden en zonnig die dag. Nadat de handler de achterdeur had geopend zag de fokster tot haar schrik vier Boston Terriers in een bench, opeengestapeld en onder het bloed. De handler kon alleen de bench nog openen en het dode lichaam van Nougatine er uit halen.

“Ik denk niet meer na. Ik heb haar meteen in mijn handen genomen en ik probeer haar terug te krijgen. Hartmassage, water, vinger in haar mond. Ik heb alles geprobeerd, maar ze was weg. Haar tong hing er uit, haar ogen waren glazig. Haar lichaam was slap. Ze was pas 8 maanden. Ze stierf in het donker van dat busje, schreeuwend van angst.” Zo omschrijft fokster en getuige Brigitte Muller het incident. Mensen rond het busje hadden het geschreeuw en geblaf gehoord, maar de bus zat stevig op slot en de handler konden ze nergens vinden. Volgens omstander stonk het vreselijk in de bus, en was het een smerige zooi.

Een gealarmeerde dierenarts kon weinig meer doen dan de dood constateren, maar moest snel ook de andere teven verzorgen, die volledig apathisch en onder het bloed in het busje zaten. De handler wilde niks anders dan zo snel mogelijk vertrekken, en pakte de dode boston Terriër in een handdoek en legde haar tussen de andere honden achterin, voorin was geen plaats meer. Zonder verder wat te zeggen vertrok hij.Het zou gaan om het handlingduo Alexis B. en Laura D. van een Frans handlingbedrijf. De Facebookpagina’s van zowel het bedrijf als de personen zijn inmiddels gesloten.

De voorzitter van het Comité de la Canine du Haut Rhin laat Dogzine opnieuw weten dat de organisatie en hijzelf zeer geschokt zijn door het gebeuren. De show was tot het moment van ontdekking voorbeeldig verlopen met vrijwel alleen maar enthousiaste en tevreden bezoekers. Voor de handlers –die da van te voren hadden gereserveerd- was er een speciale parkeerplaats. Bovendien waren er bij het expositiegebouw grote uitlaatgebieden met gras. De verantwoordelijke handler echter had geparkeerd op een parkeerplaats verder van het gebouw, dat buiten de jurisdictie van de organisatie viel. Op het nabije parkeerterrein was voortdurend bewaking aanwezig, die enkele malen inderdaad ogerechtigheden aantrof en exposanten liet omroepen naar de auto te gaan en honden daaruit te halen. Gesloten bestelwagens echter zijn vrijwel niet te controleren, tenzij er geluid uit komt.  Desondanks gaat de organisatie voor komende shows kijken hoe ze voortaan dit soort tragedies kunnen voorkomen, en welke verdere maatregelen daarvoor nodig zijn. Wel zijn maatregelen gebonden aan de Franse wet en de regels van de SCC, de Franse kennelclub. Met de SCC is al contact opgenomen om de mogelijkheden te bespreken. De organisatie is ook op zoek naar iedereen die getuige is geweest van het voorval, om daarmee de aangifte bij de Franse officier van justitie door te kunnen zetten.

Dogzine heeft ook de eigenaar en de SCC gevraagd of er verdere stappen genomen worden tegen de handler, en of er voortaan bij shows net als in Luxemburg meer controle op de parkeerplaatsen komt. We hebben daarop nog geen reactie ontvangen. Desondanks lijkt het tijd dat organisaties hun verantwoordelijkheid nemen waar exposanten en handlers die blijkbaar laten liggen, en de bewaking van parkeerterreinen opschroeven. Daarnaast zouden handlers en exposanten die dergelijke incidenten veroorzaken levenslang de toegang tot exposities ontzegd moeten worden.