• Je hond liegt dat het gedrukt staat

Je hond liegt dat het gedrukt staat

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Je hond liegt dat het gedrukt staat

zo, 03/12/2017 - 18:51

Honden liegen niet, een populaire 'meme' op het internet. Vaak met mooie plaatjes van trouwe hondenogen. Helaas, zo blijkt uit nieuw onderzoek: Honden kunnen liegen alsof het gedrukt staat.

meme

Het  tijdschrift Animal Cognition publiceerde recent een nieuw onderzoek van Marianne Heberlein (Zwitserland). die constateerde  dat onze trouwe metgezellen prima  in staat zijn om ons te misleiden om iets wat ze willen te krijgen. En ze kunnen ook nog eens snel leren hoe ze dat moeten doen.

Marianne Heberlein was nieuwsgierig naar het gedrag van haar eigen honden '. Net als veel hondenbezitters heeft Heberlein een vaste  nachtelijke routine: Zet de deur open, laat de honden uit om even te plassen en geef ze een traktatie wanneer ze weer naar binnenkomen. Echter, op een dag merkte ze dat een van de honden net deed alsof hij plaste, alleen maar om de traktatie te krijgen. Dit wekte haar nieuwsgierigheid naar wat er werkelijk gaande is en of de hond met opzet een poging deed om haar te misleiden.

Om dit gedrag goed te bestuderen, verzon Heberlein samen met haar onderzoeksteam van de Universiteit van Zürich een experiment. 27 Honden kregen elk twee menselijke partners: een co-operatief persoon die de honden lekkernijen te eten gaf, en een ander die de lekkernijen inhield.

Nadat de honden geleerd hadden wie wie was, kregen ze de kans om de personen naar een van drie verschillende dozen te leiden:  In één zat een smakelijke worst, in een tweede een iets minder smakelijk hapje, de derde was leeg.

Al op de eerste dag leidden de honden de coöperatieve persoon vaker naar de doos met lekkere worst dan op basis van toeval het geval zou kunnen zijn, op dag twee en later werd dat alleen maar meer.

"In our experiment, the dogs led the partner to either the food of lower ‘quality’ or to the emptybox. The human competitor’s costs are the energy invested to go to one of the boxes and not receive any food. Not all tested individuals used this tactic; some were guiding the human com petitor to the lower-quality food instead of the empty box."

resultaten

Volgens Heberlein lieten de honden zo de kans op een lekkere worst groter worden, immers, bij de niet coöperatieve persoon was de kans op die lekkere worst nihil, terwijl ze meer kans hadden door de wel coöperatieve persoon naar de doos te sturen inderdaad  zou zorgen voor een heel smakelijk hapje. Bovendien leerden de honden dit vele malen sneller dan dit door mensapen in eerdere onderzoeken was geleerd, die hadden vaak honderden pogingen nodig.

Het is pure tactisch misleiding, eigenlijk

"Ze hebben echt  de capaciteit om een dergelijke strategie  bewust te gebruiken " zegt  Heberlein. "Het is pure tactisch misleiding, eigenlijk."

Mensen hebben de neiging zichzelf als uniek te zien, en wij vinden maar al te snel dat juist die cognitieve vaardigheden ons onderscheidt van dieren. Maar meer en meer vallen we hier van ons voetstuk, nu dieren wel degelijk bewuste keuzes en gedragingen hebben.