• Partij voor de Dieren wil bezoekrecht honden aan overleden baas

Partij voor de Dieren wil bezoekrecht honden aan overleden baas

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Partij voor de Dieren wil bezoekrecht honden aan overleden baas

wo, 02/19/2020 - 16:13

Honden moeten afscheid kunnen nemen van overleden baas, zo vindt de PvdD.

De Partij voor de Dieren wil dat het toelaten van honden in ziekenhuizen, ook op de intensive care, landelijk wordt geregeld. Althans, Kamerlid Eva van Esch heeft vragen daarover gesteld aan minister Bruno Bruins van Medische zorg. Aanleiding is het NOS-bericht uit november 2019 waarin het verhaal wordt verteld van een hond die afscheid kon nemen in het UMCG (Universitair ziekenhuis Groningen) van zijn -al overleden- baas.

“Deelt u de mening dat het heel mooi is dat het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) het toeliet dat de hond afscheid kon nemen van zijn in het ziekenhuis overleden baasje?” zo begint Van Esch haar vragen. Verder wil ze weten onder welke voorwaarden het UMCG honden en andere huisdieren toelaat. Het UMCG zelf liet al eerder weten dit alleen onder zeer bijzondere omstandigheden te doen. Van Esch wil ook weten of diezelfde voorwaarden door alle ziekenhuizen worden gehanteerd, en zo niet, of Bruins er dan voor wil zorgen dat dit wel gaat gebeuren.

Ziekenhuizen hanteren nu zeer verschillende regels, zo blijkt uit een rondgang op internet. De meeste ziekenhuizen staan onder voorwaarden wel hulphonden toe, maar andere honden niet. Ze kunnen micro-organismen met zich meedragen. Medisch Centrum, VieCuri in Venlo doet sinds eind vorig jaar een proef met het toelaten van honden. Daarvoor zijn speciale kamers ingericht. Het bleek dat de helft van alle wrtsen daar al wel eens de vraag of bezoek van de hond mogelijk was had gekregen.In België, in Brussel bij het Universiteitsziekenhuis, is er het particuliere initiatief Villa Samson (inderdaad, genoemd naar…). Patienten kunnen daar onder andere bezocht worden door hun hond.

Als alternatieve mogelijkheid vraagt van Esch nog om een toelatingsbeleid voor honden en andere huisdieren in rouw- en uitvaartcentra, waar dieren afscheid zouden kunnen nemen van hun overleden baas.