• Glaasje op, niet meer lopen...

Glaasje op, niet meer lopen...

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Glaasje op, niet meer lopen...

do, 10/25/2018 - 15:53

Net als in veel andere landen en steden wordt ook in het Oostenrijkse Wenen de discussie over hoogrisicohonden, in het Duits beter bekend als “Listenhunde”, honden die op de lijst staan. Op dit moment zijn dat 12 rassen en kruisingen daarvan, en daarvoor gelden in de Oostenrijkse hoofdstad aangepaste regels. Regels die binnenkort opnieuw aangepast moeten worden.

De discussie gaat vooral over of je honden op basis van ras mag discrimineren. “Nee” zeggen de Grünen, die vinden dat een verplichte muilkorf voor dit type honden veel te ver gaat. Ze spraken een veto uit, en daarom vervalt de muilkorfplicht voor HR-honden. Wel wordt deze muilkorf straks verplicht voor alle agressieve honden, honden die dus –individueel-  agressief zijn (geweest).

Een heel andere maatregel die in de nieuwe lokale wetgeving komt is nieuw. Nu nog alleen een voorstel voor eigenaren van de Listenhunde, maar, opnieuw als het aan de Grünen ligt, straks geldend voor alle eigenaren. Wie een alcoholpercentage van meer dan 0,5 promille in het bloed heeft, mag niet met zijn hond de straat op. En omdat het “hondenrijbewijs”, de vergunning voor het hebben van een hond in Wenen gebruikelijk is voor HR-honden en straks waarschijnlijk voor alle honden, kan dat “hondenrijbewijs” dus worden ingenomen.

Voor zover we kunnen nagaan, is Wenen daarmee straks de eerste gemeente die het lopen met een hond terwijl de handler gedronken heeft strafbaar stelt. Of deze regel inderdaad voor alle rassen of alleen voor HR-rassen gaat gelden, zal nog moeten blijken de komende weken.