• Oudere honden blijken prima computergamers, en het is nog goed voor ze ook.
  • Oudere honden blijken prima computergamers, en het is nog goed voor ze ook.

Oudere honden blijken prima computergamers, en het is nog goed voor ze ook.

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Oudere honden blijken prima computergamers, en het is nog goed voor ze ook.

do, 02/08/2018 - 13:45

Je hond op leeftijd een warme bankplek gunnen, en ze daar rustig te laten slapen dag in en dag uit. Het kan, maar voor hem is dat niet het beste. Want –net als bij mensen- helpt het hem om mentale achteruitgang te vertragen door hersentraining te doen. 

Fysieke training gaat vaak door lichamelijke beperkingen wat minder worden, dus jonge hondenspelletjes gaan minder goed. En in deze digitale tijden blijkt er een opvallend goed alternatief… de computer!  In een testomgeving bleken oudere honden bijzonder veel plezier te beleven aan computerspelletjes,  een soort hondensudoku via touchscreen.De onderzoekers proberen nu het systeem ook zo te maken dat het geschikt is voor thuisgebruik.

Een leven lang leren is niet alleen goed voor mensen, het is ook goed voor honden. Honden kunnen zelfs tot op hoge leeftijd leren, en constante hersentraining en nadenken over probleemoplossing creëren positieve emoties en vertragen het natuurlijke tempo van de geestelijke achteruitgang. In tegenstelling tot puppy's of jonge honden, worden oude honden echter bijna nooit mentaal getraind of uitgedaagd. Oudere honden zijn meestal perfect geïntegreerd in ons leven en we vergeven hen vaak elke ongehoorzaamheid of koppigheid.

Cognitieve biologen van het Messerli Research Institute aan de Vetmeduni in Wenen stellen computerspellen voor als een efficiënt alternatief. Eenvoudige hersentraining op de computer, in combinatie met een beloningssysteem, kunnen fysiek veeleisende training vervangen en de dieren nog steeds mentaal fit houden, zelfs op oudere leeftijd.

Op een gehoorzaamheidsschool of privé worden puppy's en jonge honden gesocialiseerd en uitgedaagd met behulp van een verscheidenheid aan trainingsmethoden om hen te helpen leuke sociale honden te worden. Naarmate de honden ouder worden, verminderen we de training echter steeds vaker - en onbewust – daalt het niveau van regelmatige training en uitdagingen. "Toch beperkt dit de mogelijkheden om positieve mentale ervaringen te creëren voor de dieren, die zelfs op hoge leeftijd in staat blijven om te leren," legt hoofdauteur Lisa Wallis uit. "Net als bij mensen daalt de productie van dopamine bij honden op oudere leeftijd, wat leidt tot een afname van het geheugen en motivatie, maar deze natuurlijke achteruitgang kan worden gecompenseerd door specifieke training van cognitieve vaardigheden."

Onder laboratoriumomstandigheden werkt de training met behulp van hersenkrakers op de computer. Het vergt wel enige voorbereiding om de honden aan het touchscreen te laten wennen, maar zodra de dieren de slag eenmaal te pakken hebben, veranderen ze in enthousiaste gamers. "Touchscreen-interactie wordt meestal geanalyseerd bij jonge honden, maar we zien dat oudere honden ook positief reageren op deze cognitieve trainingsmethode", zegt  Ludwig Huber. "Vooral is het vooruitzicht van een beloning is een belangrijke factor om de dieren te motiveren iets nieuws of uitdagends te doen."

hond voor scherm
afbeelding uit onderzoek

Met behulp van eenvoudige taken die kunnen worden opgelost door middel van het werken op een computer via het touchscreen, gevolgd door een beloning, blijven zelfs oude honden bereid om te leren. "Het positieve gevoel dat ontstaat door het oplossen van een mentale uitdaging is vergelijkbaar met het gevoel dat ouderen hebben als ze iets nieuws leren, iets doen wat ze leuk vinden." Regelmatige hersentraining schudt niet alleen ons, maar ook honden uit hun apathie op oudere leeftijd, laat de motivatie en betrokkenheid toenemen maximaliseert de leermogelijkheden dus ", zegt Huber.

Het is nog steeds niet duidelijk of honden langzaam de dingen vergeten die ze ooit hebben geleerd vanwege verminderde herinneringsvermogens of vanwege een gebrek aan training op oudere leeftijd. Het feit is echter dat levenslang leren, ook met  het touchscreen, deze ontwikkeling kan tegengaan. Het onderzoeksteam hoopt dat dit onderzoek niet alleen technici en softwareontwikkelaars maar ook geïnteresseerde hondenbezitters zal motiveren om toekomstige samenwerking te overwegen. "Onze wetenschappelijke benadering zou kunnen resulteren in een opwindend project om het inzicht in het belang van levenslang leren bij dieren te vergroten," zegt Wallis.

bron

Het hele onderzoek, met dank aan de auteurs

bestand