• Hondenspeeksel vol met antimicrobiële stoffen

Hondenspeeksel vol met antimicrobiële stoffen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hondenspeeksel vol met antimicrobiële stoffen

vr, 01/26/2018 - 12:58

Een flinke lik over je gezicht, niks ongewoons voor de gemiddelde hondenliefhebber. Maar wat zit er eigenlijk in die natte flabber?

Wetenschappers van de Universiteit van Minnesota (VS) hebben het speeksel van 36 gezonde honden aan een heel uitgebreid onderzoek onderworpen. De bedoeling was om aminozuren en eiwitten in het speeksel te classificeren, en ook om te kijken of er verschil was in samenstelling tussen verschillende groepen honden, zoals herders etc.

De resultaten waren opvallend. Zo werden er 2.491 verschillende eiwitten en peptiden (hele korte eiwitten met weinig aminozuren, de bouwstenen van een eiwit) aangetroffen, 10 keer meer dan in eerdere onderzoeken. En even bijzonder, bij alle honden werden opvallend veel eiwitten en peptiden aangetroffen die antimicrobiotisch waren, oftewel, die de strijd aangingen met allerlei mogelijke bacteriën die de hond zouden kunnen schaden. In de groep “oerhonden” werden zelfs een groot aantal unieke peptiden aangetroffen, ook bleek deze groep bepaalde eiwitten en peptiden die de “moderne” hond meedraagt, niet te hebben.

Speeksel bestaat uit een complex mengsel van enzymen, glycoproteïnen, immunoglobulinen, peptiden, anorganische stoffen, witte bloedcellen, epitheelcellen en microflora, naast water. De stoffen in speeksel zijn voornamelijk afkomstig van speekselklieren maar ook bloed en nasale bronchiale afscheidingen . Voedselvertering en -smering zijn algemeen erkende functies van speeksel; deze complexe vloeistof beschermt echter ook de mondholte tegen pathogenen, handhaaft de pH van de mond en heeft een rol bij de smaak. Al vele decennia wordt speeksel beschouwd als de weerspiegeling van gezondheid en ziektetoestanden van de mondholte en het hele lichaam.

De 36 honden werden ingedeeld in drie groepen, “ancient” (Husky, Malamute), herder/zichthond en “overig”1 en 2 (zie afbeelding hieronder. Bij alle honden werd speeksel afgenomen en geanalyseerd. Er werden bijna 2500 verschillende eiwitten gevonden, waarvan er uiteindelijk ruim 1500 nader werden onderzocht. In de top 10 van de meest voorkomende eiwitten waren er maar liefst 7 die bekend staan om hun functies in het immuunsysteem. Ook werden volop andere antimicrobiële stoffen aangetroffen.Vergelijkende analyses met behulp van een Venn-diagram toonden aan dat de vier groepen 614 eiwitten en peptiden delen die  in totaal 38,7% van de geanalyseerde eiwitten / peptiden vertegenwoordigen. In tegenstelling tot de andere drie groepen werden unieke eiwitten (SPTBN2), TMOD3 (6) en PSMC4 (5)) alleen in de groep met oerhonden gevonden. Bovendien waren er 245 (15,5%) eiwitten die werden gedeeld door de Herders/zichthonden  en Overig 1 en 2-groepen, maar niet door de Ancient-groep (zie afbeelding 1).

Een van de belangrijkste functies van speeksel is het beschermen van de mondholte en indirect andere organen tegen infecties. In deze studie hebben 7 van de top 10 meest voorkomende eiwitten immuunfuncties.  Daarnaast identificeerden de onderzoekers 26 peptiden en eiwitten (evenals enkele isovormen) waarvan is beschreven dat ze antimicrobiële functies hebben in menselijk speeksel; 4 daarvan bevonden zich ook in de top 10 van het meest voorkomende speeksel voor honden. Zes van de 26 eiwitten en peptiden waren niet aanwezig in alle vier rasgroepen, wat de variabiliteit tussen individuele honden of hondenrassen aangeeft. Er zijn waarschijnlijk veel extra eiwitten en peptiden met antimicrobiële functies in de 2.491 die in het onderzoek zijn geïdentificeerd.

bron

Salivary proteomics of healthy dogs: An in depth catalog