• Na maanden weer verenigd met oorlogshond

Na maanden weer verenigd met oorlogshond

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Na maanden weer verenigd met oorlogshond

zo, 11/11/2018 - 12:59

Voormalig militair en explosievenexpert Sean Laidlaw kon enkele dagen geleden zijn hond weer in de armen sluiten. Bijzonder?  In dit geval we, want zijn hond, Barrie, zat nog altijd in oorlogsgebied.  Met hulp van de Engelse stichting Warpaws werd bijna 5000 euro opgehaald om Barrie uit Syrië naar Engeland te brengen.

Laidlaw  had de hond gevonden in de door oorlogshandelingen van IS verwoeste stad Raqqa. Tijdens een zoektocht naar niet ontplofte explosieven en munitie hoorde hij een pup janken. Hij vond een nestje, met vier dode pups en eentje die wonderbaarlijk genoeg nog leefde, onder een betonnen plaat in een verwoest gebouw.

Laidlaw besloot de hond mee te nemen en er groeide een band tussen beiden. "Sommige mensen denken dat ik Barrie's leven heb gered, maar ik heb het gevoel dat zij de mijne heeft gered", zei hij. Hij  "Werkend in een oorlogsgebied, terugkomend in het kamp, ​​zit je alleen in je kamer. De hond als ​​metgezel, waarmee je kunt spelen en trainen, dat hield mijn gedachten weg van alle dingen die ik daar zag en deed. Je kunt je alleen maar voorstellen hoe erg Syrië is, en om terug te kunnen komen naar het kamp en haar daarna drie uur lang te trainen, een wandeling te maken, dat soort dingen, zorgden ervoor dat ik mijn gedachten kon verzetten. Het gaf me een beetje normaliteit, het hield me zeker gezond.”

En Barrie deed meer: “Ze bleef de hele dag bij me, ze deed elke dag haar eigen taak, ik werd wakker, we aten samen, daarna ging ze op de passagiersstoel van mijn auto zitten wanneer we naar Raqqa reden.'

Barrie had zelfs een harnas gemaakt van een kogelvrij vest. En Laidlaw wilde daarom dat Barrie bij hem bleef.  "Toen ik terug moest wilde ik dat ik haar kon ophalen, voor mij was ze al mijn hond geworden."

Echter, de hond en eigenaar werden in april gescheiden toen het contract van Laidlaw werd geannuleerd terwijl hij kort naar Engeland vloog. "Ik begon na te denken over hoe ik haar terug kon brengen. Mijn grootste probleem was dat ik nooit dat moment met haar had gehad om afscheid te nemen. Toen ik wegging, dacht ik dat ik haar over een paar weken zou zien. Maar er gingen maanden voorbij en ze groeide van een puppy naar een volgroeide hond. Dat was moeilijk voor mij, omdat ik me zorgen maakte dat ze een heel andere hond was."

Gelukkig kwam er hulp, via de Stichting Warpaws. Die brachten Barrie naar Irak, waar ze werd gevaccineerd en gecontroleerd voordat ze in augustus naar Jordanië werd gevlogen.  Daar ging ze twee maanden in quarantaine en werden verdere gezondheidscontroles gedaan om naar Engeland te kunnen komen

Het plan om Barrie in oktober naar het VK te vliegen ging op het laatste moment niet door, het papierwerk was niet compleet, maar Laidlaw kon zijn hond wel afgelopen zaterdag in Parijs halen nadat ze door War Paws uit Jordanië was gevlogen.

"Een van mijn grootste angsten was dat ze niet zou herkennen wie ik was, of dat ze een andere hond zou zijn dan het meisje dat ik verliet. Maar het was pure vreugde toen ze zich realiseerde wie ik was. Ze is precies zoals ze in Syrië was, het was geweldig om mijn hond weer te hebben.”