• Dames, opgelet! Heeft de hond invloed op onze cyclus?

Dames, opgelet! Heeft de hond invloed op onze cyclus?

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Dames, opgelet! Heeft de hond invloed op onze cyclus?

zo, 08/26/2018 - 16:31

Het is wellicht een aanname die niet voor de hand ligt, maar wie er beter over nadenkt ziet wel verbanden. Het hebben van huisdieren heeft veel invloed op ons. Ze maken ons vrolijker en tekenen een lach op ons gezicht, maar het is ook aangetoond dat ze daadwerkelijk een goede invloed hebben op onze lichamelijke gesteldheid. 

Het gezelschap van een geliefd huisdier heeft een positief effect op je hormoonspiegel, je maakt onder andere meer oxytocine aan, het zogenaamde liefdeshormoon. Dus, is het dan ook zo dat het hebben van een huisdier je maandelijkse cyclus beïnvloedt?

Amerikaanse nieuwssite “Rompers”, met een focus voor ouderschap en alles daar omheen, zocht het uit. Dit is geen gemakkelijk vraagstuk, want direct wetenschappelijk bewijs hiernaar is er niet. Toch zijn veel dingen wel te herleiden uit onderzoeken die wel zijn gedaan in het verleden. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat een goede band tussen hond en eigenaar invloed heeft op het cortistol- en oxytocinegehalte van zowel mens en hond. Door positief sociaal contact daalt het cortisolniveau en verhoogd het gehalte aan oxytocine. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, terwijl oxytocine als het “liefdeshormoon” zorgt voor een prettig gevoel bij genegenheid en sociaal contact. Een goede band tussen hond en baas zorgt dus bij beide voor ontspanning en een gelukkig gevoel. Een onderzoek uit 2015 toonde zelfs aan dat de honden een cortisol- en oxytocinegehalte hadden dat veelal overeen kwam met dat van hun eigenaar. Zo hadden honden van mannelijke eigenaren een iets hoger cortisolniveau, waarschijnlijk veroorzaakt door een grotere competitiedrang terwijl de honden van vrouwen een hogere waarde aan oxytocine in zich hadden, het zogenaamde knuffelhormoon. De honden hadden hun hormoonspiegel aangepast aan dat van hun eigenaren.

Dat brengt ons op de vraag of dit andersom ook kan. Kan de hond de hormonale cyclus van de vrouw beïnvloeden? Veel vrouwen zijn bekend met het fenomeen dat meerdere vrouwen in één huishouden hun maandelijkse cyclus vaak gelijk hebben lopen, en fokkers en eigenaren van meerdere intacte teven kunnen dit vaak beamen binnen hun eigen roedel. Ook bij honden is het niet ongewoon dat alle teven in een roedel een cyclus hebben die bijna gelijk loopt. Hoewel dit fenomeen bij mensen niet wetenschappelijk is aangetoond, is het bij honden gemakkelijk te verklaren. Binnen een roedel is er vaak maar één teefje die bevrucht wordt en pups werpt. De andere teven in de roedel kunnen helpen met het grootbrengen van de pups door ze ook melk te kunnen voeden. Als de cyclus van deze teven gelijk lopen met die van de bevruchte hond (of wolf) zijn de teven schijndrachtig op het moment van de dracht, en ook lacterend zodra de pups geboren zijn.

Doordat honden invloed hebben op ons cortisolgehalte, kunnen we stellen dat ze ook een impact kunnen hebben op onze maandelijkse cyclus. Een hoog cortistolgehalte kan namelijk tot gevolg hebben dat de menstruatie bij een vrouw onregelmatiger wordt of helemaal uitblijft. Een goede band met je hond zou dus kunnen bijdragen aan een regelmatige cyclus, ook als we die soms wel eens zouden willen overslaan. Maar niet getreurd, honden doen (secundair) ook iets positiefs tijdens de menstruatie. Oxytocine, het hormoon dat verhoogd bij sociaal contact met bijvoorbeeld een huisdier, fungeert ook als lichaamseigen pijnstiller. Daarnaast is aangetoond dat het knuffelen met een huisdier het gehalte aan dopamine en serotonine in je lichaam kan verhogen. Deze hormonen geven een prettig en blij gevoel en worden tijdens een menstruatie natuurlijkerwijs verlaagd, iets dat de vervelende stemming tijdens een menstruatie verklaart. Jezelf verwennen met een kop thee en een kat of hond op schoot is dan ook een prima remedie tegen menstruatieklachten!

Geconcludeerd moet worden dat er geen bewijs is dat huisdieren een cyclus beïnvloeden zoals vrouwen in één huishouden dat onderling kunnen, maar dat ze een positief effect kunnen hebben op een gezonde maandelijkse cyclus en hoe we een menstruatie ervaren is aannemelijk!

bron

Can Pets Change Your Period? Here's What Experts Want You To Know