• Vossen met hondenziekte gevonden

Vossen met hondenziekte gevonden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vossen met hondenziekte gevonden

ma, 04/16/2018 - 17:21

In België lijkt een besmettelijke ziekte zich onder vossen in snel tempo te verspreiden. Het gaat om de ziekte van Carré, ook bekend als distemper of gewoon “hondenziekte”. De eerste berichten spreken van de afgelopen zes maanden, maar in de laatste weken werden er maar liefst tien vossen dood aangetroffen, die na sectie aan deze ziekte bleken te zijn overleden. Daarmee kwam het aantal dood gevonden dieren op twaalf.

Al deze gevallen waren in de regio Luik. Dat wil echt zeker niet zeggen dat de ziekte zich tot die regio zal beperken. Distemper is buitengewoon besmettelijk. Het wordt overgedragen door contact van dier op dier, maar ook door contact met uitwerpselen van een besmet dier. Distemper is niet overdraagbaar op mensen, maar wel op honden, wasberen, fretten en wolven.

luik
Regio Luik
 

Vossen hebben een territorium tot ongeveer 12 vierkante kilometer en leven in groepjes. Jong volwassen mannetjes worden verjaagd en zoeken dan in andere gebieden een nieuw territorium. Daardoor zou een ziekte zich zeker relatief snel kunnen verspreiden, en omdat met name in de winter en het voorjaar veel jonge dieren gaan trekken is dat mogelijk een periode dat dit risico hoger is.

De symptomen van distemper lijken in eerste instantie op die van een willekeurig virus: diarree, misselijkheid en soms ademhalingsproblemen. Een koortspiek volgt meestal 4-6 dagen na besmetting. Een tot vier weken later verschijnen er andere klinische klachten. Na ongeveer drie maanden treedt een ontsteking van de kleine hersenen op, die over het algemeen dodelijk afloopt. Sommige dieren genezen, maar de meeste overlijden aan zenuwschade.

Doordat het moment van besmetting en het moment van ernstig ziek zijn soms maanden uit elkaar ligt is het gevaar niet denkbeeldig dat besmette vossen dit virus verspreiden. Bovendien kunnen ook genezen dieren het virus nog uitscheiden via de ontlasting, soms tot 6 maanden na besmetting. Het is dus zaak te zorgen dat honden goed beschermd zijn. Zorgen voor volledige vaccinatie is aan te raden, en ook controle door middel van een titerbepaling wordt door dierenartsen geadviseerd.