• Marokko voor kandidatuur WK Voetbal 2026
  • Marokko voor kandidatuur WK Voetbal 2026

Marokko voor kandidatuur WK Voetbal 2026

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Marokko voor kandidatuur WK Voetbal 2026

wo, 04/18/2018 - 17:52

In Marokko, vooral in het noordelijk deel van de toeristenstad Agadir, worden de laatste weken massaal zwerfhonden afgeschoten. En dat zou alles te maken hebben met de kandidatuur van Marokko voor de Wereldkampioenschappen voetbal in 2026, want –toeval of niet-  deze week bezocht een hoge delegatie van de FIFA Marokko om de kandidatuur en het bidbook te bespreken.

Het is in –vooral islamitische landen- niet ongewoon dat honden, zeker bij belangrijke bezoeken- massaal worden vergiftigd of “gezuiverd”.  De islam beschouwd honden als “haram”of onrein.  Daarnaast is er, zeker in Marokko, sprake van een enorm aantal gevallen van rabiës. Jaarlijks overlijden ook meerdere mensen aan de ongeneeslijke aandoening.

Maar het doden van de honden in Agadir is zeker nu bijzonder wrang. Want sinds 2014, met een echt groot begin in 2016, is de Zwitserse dierenbeschermingsorganisatie Tierbotschafter bezig met een groot castratie- en inentingsprogramma, waarbij intussen meer dan 1000 honden zijn geholpen. Alle geholpen honden zijn ook voorzien van een oormerk, dat ze tegen de zinloze afslachting zou moeten beschermen. Echter, een lokale medewerker van de Stichting liet een aantal dagen geleden weten dat jagers, in opdracht van de provinciale overheid, inmiddels honderden zwerfhonden, met en zonder oormerk, hadden gedood. Dogzine sprak met de voorzitster van Tierbotschafter, Brigitte Post.

“Begin April had ik nog een persbericht klaarliggen over het succes van het project,” zegt Brigitte Post “100 honden hebben we in Agadit gecastreerd, samen met lokale dierenbeschermingsorganisaties. De stad Agadir heeft geld vrijgemaakt voor het project. En het project was ook op de goede weg, maar toen kwam het bericht op 6 april dat de jagers onderweg waren en de honden aan het doodschieten waren. Lokale dierenbeschermers melden dat het om honderden honden gaat.”

dood
Afgeschoten honden voor ze worden afgevoerd, afgelopen week in Agadir

 

Het castratie- en inentingsproject in Agadir is uniek, en het eerste van zijn soort in Marokko. Na een pilot in Taghazout, een strandplaats in de buurt van Agadir waarbij 43 honden waren geholpen, zag de gemeente Agadir het nut in van deze aanpak. Agadir was ook blij met het programma, en de samenwerking tussen het stadsbestuur van Agadir en Tierbotschafter is bijzonder goed. De dodingsaanpak werkte namelijk nauwelijks, want waar honden worden weggenomen komen nieuwe honden in de plaats, want daar is eten en water. Het holdingscapacity-principe, een bepaald gebied kan een bepaald aantal honden of katten herbergen. De stad Agadir zag dat in, en ging voortvarend mee in de aanpak. Zozeer zelfs, dat er vanuit andere steden zoals Rabat interesse is om het project ook een kans te geven.

Maar de regio, de provinciale overheid denkt er dus anders over, en schiet alle honden, ook de honden met oormerk, af. Een heel tijdelijke oplossing, want waar gecastreerde honden worden weggenomen, doodgeschoten, keren intacte, soms met rabiës besmette honden terug. Echter, de regionale overheid denkt in korte termijnoplossingen,, al eerder, bij een bezoek van de Marokkaanse koning, werden honden massaal afgeschoten, en nu er een kans is de Wereldkampioenschappen voetbal te krijgen wordt dezelfde techniek opnieuw toegepast. Meerdere bronnen in Agadir hebben Tierbotschafter laten weten dat de dodingen bedoeld zijn om de FIFA-bazen die op 17 en 18 april in Marokko zijn, een “schone” stad te laten zien.  Niet iedereen is tegen honden, maar “Deze hondenvijanden vinden elke keer weer redenen om honden af te maken, zeker in een moslimland waar honden sowieso al een slechte positie hebben” zegt Brigitte Post.  “In moslimgebieden worden katten geduld, maar honden zijn onrein. Er zijn daar conservatieve krachten die ook niet willen dat het programma een succes wordt, het is en blijft moeilijk daar.”

kogel
Kogelhulzen blijven op straat achter

“We hadden natuurlijk kunnen zeggen dat we het erbij laten, en het maar aan de stad overlaten. Maar het programma is zo belangrijk om zeker daar te laten zien dat het kan dat mensen zien dat er volop honden zijn die geen rabiës overbrengen, die beschermd zijn.  Zelfs het Ministerie van Binnenlandse Zaken was vol lof over het programma, en wil het eigenlijk in heel Marokko uitrollen. Er kwamen al verzoeken uit alle regio’s om informatie.”

En dan toch de massale afslachting. Een domper voor de organisatie, waarbij het enige lichtpunt is dat het programma nu wel breder bekend wordt. Want de Marokkaans media berichten er mondjesmaat wel over nu de regionale overheid een doodvonnis lijkt te hebben uitgesproken. “De stad Agadir is echt een voorbeeldprogramma begonnen, en er geld voor gegeven. Het is puur de regionale overheid die tegenwerkt.”

De FIFA is op  dit moment nog stil, alleen tegenover een Zwitserse krant liet de wereldvoetbalorganisatie weten dat de FIFA op geen enkele wijze de wrede behandeling van wilde en zwervende dieren goedkeurt. Maar, omdat Marokko kandidaat is voor 2026, kan de FIFA over die specifieke situatie geen uitspraak doen.

Dogzine heeft de FIFA en de gemeente Agadir om commentaar gevraagd. Tot op heden hebben we niets vernomen van beide organisaties.

De video hieronder geeft -soms schokkende beelden- van de jacht de afgelopen weken in Agadir