Kooikerhondje erkend in Amerika

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Kooikerhondje erkend in Amerika

wo, 01/10/2018 - 12:05

Een van onze nationale rassen lijkt het nu dan echt gemaakt te hebben in de Verenigde Staten. De American Kennel Club (AKC) laat op 10 januari weten dat ze twee nieuwe rassen volledige erkenning hebben verschaft. Dit zijn de Grand Basset Griffon Vendéen en ons eigen Nederlandse Kooikerhondje.

De Kooiker geniet al langere tijd populariteit onder liefhebbers in Amerika. Al in 1999 werd het eerste nest Kooikerhondjes daar geboren, en de “Kooikerhondje Club of the USA” behartigt de belangen van het ras in Amerika. Ook de volledige erkenning van het ras stond op hun agenda, en met succes. Al in 2004 werd de Kooiker toegelaten tot de “Foundation stock service”, een groep binnen de AKC die rassen voorlopige erkenning geeft. Zo kunnen stamboeken worden bijgehouden en werkt het ras naar een volledige erkenning. Rassen in de FSS kunnen nog niet worden geregistreerd binnen de AKC stamboeken, maar in de meeste gevallen wel meedoen aan evenementen van de Kennelclub.

In 2016 werd de volgende stap naar erkenning gezet voor de Kooiker. Ze werden opgenomen in de groep “miscellaneous breeds” of overige rassen. Daarmee maakten ze nog deel uit van de Foundation Stock Service maar was de stap gezet naar de indeling in één van de rasgroepen.

Nu heeft de AKC laten weten het Nederlandse Kooikerhondje te registreren onder de rasgroep Sporting. Dit is de rasgroep waar in Amerika de meeste jachthondenrassen onder vallen, waaronder de retrievers, waterhonden en staande honden. Hiermee wordt het ras volledig erkend en kunnen fokkers hun nesten registreren bij de AKC. Ook mogen Kooikers vanaf 1 januari 2018 worden ingeschreven bij alle evenementen van de AKC, waaronder shows en hondensporten. Naar schatting zijn er op dit moment zo’n 500 Kooikerhondjes in de Verenigde Staten.

De volledige erkenning van het Kooikerhondje en de Grand Basset Griffon Vendéen werd door de AKC bekend gemaakt via een live video op Facebook. Hierop werden de rassen met veel media aandacht voorgesteld aan het grote publiek. Bekijk de live video hieronder.