• Kokosolie onder vuur voor risico's... Mag de hond het nog?

Kokosolie onder vuur voor risico's... Mag de hond het nog?

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Kokosolie onder vuur voor risico's... Mag de hond het nog?

di, 06/20/2017 - 15:02

Kokosolie, niet alleen veel aangeraden als “gezonde” olie voor mensen, met allerlei werkingen (al dan niet terecht), ook voor honden wordt kokosolie vaak aangeraden als basis voor snoepjes, die dan weer allerlei gezondheid bevorderende effecten zouden hebben, zoals bijvoorbeeld

  • Verminderd huidproblemen, van droge tot jeukende, geïrriteerde of allergische huid
  • Voor een gezonde huid en glanzende vacht
  • Het verminderen van lichaamsgeur
  • Voor het desinfecteren van wondjes
  • Voor een gezonde stoelgang
  • Bescherming tegen wormen en vlooien etc.

In de Verenigde Staten is nu ophef ontstaan over het door de American Heart Association gepubliceerde rapport dat stelt dat kokosolie minimaal net zo slecht, zo niet slechter is als boter of mayonaise. En dus net als alle andere voedingsmiddelen met een hoog percentage verzadigde vetzuren kan zorgen voor een hoog LDL (slecht cholesterol).Dierlijke vetten staan bekend als vetten met veel verzadigde vetzuren, plantaardige producten zouden veel onverzadigde vetzuren bevatten. Olijfolie, arachideolie, die zijn dus juist goed voor je. Tenslotte, een hoog LDL-cholesterol kan zorgen voor cardiovasculaire aandoeningen, hart en vaatziekten dus. Kokosolie is nu net die ene uitzondering op de regel, kokosolie bevat namelijk wel heel veel verzadigde vetzuren, 82% maar liefst. En zo kun je kokosolie in verband brengen –zeker bij mensen- met een te hoog cholesterol en mogelijk hart en vaatziektes. Alhoewel er steeds meer onderzoek is dat niet de verzadigde vetten, maar juist koolhydraten en transvetten. “In 1990 werd sterk bewijs gevonden dat trans-vetzuren het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en werd ook duidelijk dat ze de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Sindsdien hebben de overheid en de industrie maatregelen genomen om de blootstelling aan trans-vetzuren te beperken. Verder geven trans-vetzuren een verslechtering van de LDL/HDL-verhouding en van de cholesterol-HDL-cholesterolverhouding.” aldus Wikipedia.

Het menselijk, maar ook het hondenlichaam hebben ook gewoon verzadigde vetzuren nodig. Voor celbouw (celmembraan), voor hormonen en ook voor het transport van vitamines in het lichaam. Bovendien, zo stellen deskundigen, als verzadigde vetten al een probleem zouden opleveren bij mensen, dieren, honden en katten, hebben van zichzelf een veel betere balans tussen goed (HDL) en slecht (LDL) cholesterol, dus lopen eigenlijk nauwelijks kans op hart- en vaatziekten door de consumptie van verzadigde vetzuren.Ook zijn honden bijna “resistent” tegen hypercholesterolemia en arteriosclerose (dichtslibben van de aderen). Overigens, een obese hond kan uiteraard wel hartproblemen krijgen, net als er erfelijke hartproblemen zijn. Deze zijn echter niet het gevolg van verzadigde vetzuren (nou ja, als ze er echt veel te veel krijgen in de vorm van veel te veel eten worden ze wel dik…)

Of alle gezondheidsclaims van kokosolie dus wel of niet waar zijn, als je hond het er goed op doet hoef je niet bang te zijn voor dichtslibbende aderen. Het kan wel zijn dat je hond allergisch is voor kokosolie, en te veel (aangeraden wordt een halve theelepel per maaltijd voor kleine honden tot een eetlepel per dag voor grote honden) kan diarree veroorzaken. Honden met aanleg voor pancreatitis kunnen het beter ook niet krijgen.

En voor mensen geldt hetzelfde. Zolang je de hoeveelheid verzadigde vetzuren beperkt kun je ze prima gebruiken. Maar te veel is gewoon niet de bedoeling.

Zie ook: Facilitative and functional fats in diets of cats and dogs. Bauer JE. J Am Vet Med Assoc. 2006 Sep 1;229(5):680-4.

bron

Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the Ameri…

Here's What You Really Need to Know About Coconut Oil