• Keuring voor stamboomloze honden zorgt voor ophef

Keuring voor stamboomloze honden zorgt voor ophef

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Keuring voor stamboomloze honden zorgt voor ophef

wo, 11/01/2017 - 16:39

In de Raadar van oktober 2017 kondigt de Raad van Beheer een nieuw evenement aan tijdens de Winner show van dit jaar: de Houden van Honden-keuring. Op deze keuring zijn stamboomloze en rasloze honden welkom om zich te laten beoordelen door een jury. Deelnemers ontvangen een keurverslag van hun hond en doen gratis mee aan dit onderdeel van Hond2017. Iets dat een grote groep kynologen tegen de borst stuit. De aankondiging werd met gemengde reacties ontvangen.

De jaarlijkse Winner show zal dit jaar op 9 en 10 december als vanouds plaatsvinden in de RAI Amsterdam. De grootste show van het jaar waar exposanten de prestigieuze Winner-titels, een Crufts kwalificatie en dubbele kampioenschapspunten kunnen winnen. Mede om deze redenen is de Winnershow vaak goed bezocht. De Raad van Beheer werkte vorig jaar al aan een programma dat ook voor bezoekers interessant is. Op het evenement Hond2017 zal, net als vorig jaar, plaats zijn voor verschillende workshops en demo’s waar bezoekers meer leren over hondensporten en de kynologie in het algemeen. De Houden van Honden-keuring is een nieuw onderdeel dat dit jaar aan het programma wordt toegevoegd. In de Raadar van oktober wordt de onofficiële keuring bekend gemaakt. De jury zal de deelnemende honden beoordelen op vitaliteit, gedrag en beweging. Er worden geen prijzen uitgedeeld of winnaars gekozen, wel wordt er van de deelnemende honden een keurverslag geschreven. En het gevoelige punt in deze discussie: deelname is gratis.

Dit gegeven schiet veel exposanten in het verkeerde keelgat. Gevreesd wordt voor de promotie van broodfok op deze manier, wanneer deze fokkers een keurverslag door de Raad van Beheer van hun honden kunnen overleggen. Ook wordt de inschrijfprijs voor de reguliere Winnershow als punt van kritiek genoemd, deze is volgens vele te hoog en kan niet gerijmd worden met een gratis keuring voor rasloze honden. Dit resulteerde naast kritiek en discussie op social media ook in een online petitie genaamd “Eigenaren van rashonden: Wij willen ook gratis onze honden showen op de Winner.” In de beschrijving daarvan wordt gesteld dat exposanten van de Winner de show bekostigen voor de gratis deelnemers. De petitie is tot op heden 55 keer getekend.Op 31 oktober volgde een uitgebreide reactie op alle ophef van de organisatie van de Amsterdam Winner Show. Zij laten in een bericht op hun website en facebook weten dat de Houden van Honden-keuring onderdeel is van Hond2017. Tijdens dit evenement, dat gelijktijdig met de Winner plaatsvindt in de RAI, worden verschillende workshops en demo’s gegeven welke allemaal gratis toegankelijk zijn. Omdat de keuring onderdeel is van deze verschillende workshops is er voor gekozen om ook deelname hieraan kosteloos te houden.

De organisatie benadrukt dat het organiseren van Hond2017 verschillende redenen heeft. Een daarvan is om eigenaren van stamboomloze honden kennis te laten maken met de kynologie. De Raad van Beheer hoopt hiermee een positieve indruk achter te laten en de reputatie van de stamboomhond te verbeteren. “De doelstelling van deze keuring is om bezoekers met een hond te betrekken bij de activiteiten van de Raad van Beheer. Op een laagdrempelige manier maken baas en hond zo kennis met tal van zaken die de Raad van Beheer doet of faciliteert. “Door het toevoegen van deze workshop en andere workshops aan Hond2017 laten wij niet alleen aan het grote publiek zien dat het bij de Raad van Beheer draait om het “houden van honden” in de volle breedte, maar laten we bezoekers op een laagdrempelige manier ervaren dat het keuren van een hond veel meer omvattend is dan alleen maar kijken welke hond de mooiste hond is.”

Deelnemers aan de Houden van Honden-keuring moeten wel betalen voor een entreekaart voor bezoekers en voor entree van hun hond op het evenement. Verder moeten ze voldoen aan de algemene voorwaarden die gelden voor alle aanwezige honden die dag. Op de IJsselshow in Zwolle dit jaar werd ook al een Houden van Honden-keuring gehouden voor rasloze en stamboomloze honden.