• Huismiddeltjes: calcium

Huismiddeltjes: calcium

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Huismiddeltjes: calcium

wo, 04/25/2018 - 19:03

Wie wel eens een nest fokt weet dat een van de dingen waar je voor op moet passen een calciumtekort bij het teefje is. Maar waar moet je precies op letten en hoe zorg je dat er voldoende calcium binnenkomt?

Allereerst is het van belang dat er gewacht wordt met extra calcium geven tot de pups geboren zijn. Wie daar eerder mee begint loopt het risico dat het lichaam minder calcium gaat aanmaken. Dat komt doordat er een bepaald niveau nodig is; wordt er kunstmatig calcium aangevuld, dan zal de natuurlijke aanmaak teruglopen. Van calcium kan het lichaam geen voorraadje aanleggen waaruit geput kan worden bij een tekort. Er wordt gebruikt wat er is en als er meer aanwezig is wordt dat afgescheiden door het lichaam, en de eigen productie zal teruglopen. Kunstmatig calcium toevoegen dus pas na de geboorte van het nest. Maar wat geef je dan?

Bij honden die gewend zijn aan verse vleesvoeding kan er gekozen worden voor extra karkassen of nekken. Daarin zit vaak veel kraakbeen en dat is een goede calciumbron. Maar er kan ook simpelweg gekozen worden voor calciumtabletten. Die worden dan dagelijks gegeven tot de pups rond de vijf weken zijn en grotendeels afgespeend.
Ook zuivel als yoghurt of karnemelk is een goede calciumbron.

Vaak wordt er gedacht dat extra calcium vooral in de eerste weken van belang is. Dat is niet juist. Hoe meer melk er wordt gevraagd van de zogende teef, hoe meer calcium ze nodig heeft. De extra calciumbehoefte is dus pas lager als de pups worden gespeend; dat is het moment dat ze minder gaan drinken.
Wie kiest voor calciumtabletten kan dan een tablet nemen dat ook vitamine D bevat. Dat vergemakkelijkt de opname. Hiermee kan wel een teveel ontstaan, al moet er dan veel worden gegeven.
Vloeibare calcium is ook verkrijgbaar en wordt sneller opgenomen dan tabletten. Wie een ras heeft dat gevoelig is voor calciumtekort kan hier voor kiezen. 

Er zijn ook stoffen die zorgen dat het lichaam sneller calcium verliest. Koffie en thee zijn voorbeelden, maar dat zal een hond niet snel drinken. Maar voedingsvezels zorgen ook voor versnelde afbraak. Dat is een van de redenen dat de (bij)voeding voor een zogende teef bij voorkeur een voeding is die relatief weinig voedingsvezels bevat. Pens is een bijvoeding die gunstig is voor de calcium opname en bovendien vaak stimulerend werkt voor de melkgift. Dus dat is dan direct mooi meegenomen.

Er zijn mensen die Norit geven als er calcium nodig is. Norit bestaat uit geactiveerde kool, dat wil zeggen verkoold plantaardig materiaal. Het werd veel gebruikt tegen diarree, maar inmiddels is aangetoond dat het daartegen niet werkt. Tegen vergiftigingen werkt het wel, zij het in beperkte mate. Geactiveerde kool is geen calcium, dus wat bevat dit middel dan verder? Helaas geen calcium.
Op de gebruiksaanwijzing vinden we saccharose (suiker), lactose (melksuiker, magnesiumstearaat (anti-klontermiddel) en natriumcarboxymethylcellulose (bindmiddel).
Norit zou dus goed kunnen zorgen dat een teef minder misselijk is, maar het bevat geen calcium en tegen diarree werkt het ook al niet.

Soms wordt er geadviseerd krijt te geven als er acuut calcium moet worden toegediend. Dat kan vroeger een werkzame methode zijn geweest, tegenwoordig is dat af te raden. De samenstelling van krijt is namelijk gewijzigd: (schoolbord)krijt is tegenwoordig van een andere samenstelling, calciumsulfaat (gips) met wat toeslagstoffen om precies te zijn. Oorspronkelijk werd krijt gemaakt van calciumcarbonaat, en dat is ook wat we in de calciumtabletten vinden die bij elke drogist te koop zijn. Gewoon zorgen dat er calciumtabletten in huis zijn is dus veruit de beste oplossing.

dossier