• Honden van de Oranjes op expositie

Honden van de Oranjes op expositie

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Honden van de Oranjes op expositie

vr, 03/23/2018 - 18:02

Van vrijdag 30 maart, Goede Vrijdag dus, opent de tentoonstelling ”Dieren van Oranje” in Museum Paleis Het Loo te Apeldoorn.
De Oranjes bezaten in de loop der jaren heel wat dieren. Honden, paarden, boerderijdieren, maar ook exotische dieren behoorden ooit tot de veestapel, zij het dat de laatsten over het algemeen giften waren.

Vooral honden zijn favoriet bij de Oranjes: koning-stadhouder Willem III had er een stuk of tachtig bijvoorbeeld. Maar de latere generaties hadden honden niet alleen als jachthond maar vooral ook als huisdier en dus gezelschapshond.
Zo had Hendrik, de echtgenoot van Wilhelmina, een teckel genaamd Helga, en ook Beatrix had toen haar zonen jong waren een teckel, Arthus heette hij. Bovenstaande foto van Willem-Alexander laat het dier zien.

Juliana stond jarenlang bekend om haar voorliefde voor de Basenji, Beatrix heeft eerst Goldens gehad en ook een Dalmatische hond en in haar latere leven viel ze voor de border terriers. Van Wilhelmina is een foto bekend waarop ze, zitten in een stoel, tot haar duidelijke genoegen bijna bedolven is onder een aantal Samojeed-pups. De voorliefde voor honden is dus al generaties lang aanwezig. Wie belangstelling heeft kan tot 20 september terecht op de tentoonstelling, die buiten honden ook alle andere dieren laat zien die ooit in bezit zijn geweest van de Oranjes.