• For the love of dog, will someone please read to Sting?

For the love of dog, will someone please read to Sting?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

For the love of dog, will someone please read to Sting?

ma, 04/09/2018 - 16:21

Bij hondennieuws horen soms ook gewoon feelgood-verhalen. Soms lijken we te vergeten dat honden gewoon heerlijk lieve dieren zijn waarvan er heel veel een goed leven hebben. Bijvoorbeeld Sting, die na een (ietwat) tragische gebeurtenis “viraal” ging op internet.

Sting is een tien jaar oude gepensioneerde Greyhound die in de VS ingezet wordt als therapiehond. Om kinderen zich zekerder te laten voelen bij het lezen zijn er sessies waarin Sting gedurende een poosje “luistert” naar hoe kinderen tussen de vier- en acht jaar oud hem voorlezen. Tot die bewuste dag in Februari, waarin Sting op zijn wekelijkse voorleesmiddag niemand zag verschijnen in de bibliotheek van Ramsey county.

Zijn eigenaar, John Muellner, postte toen een foto op Facebook met een zielig kijkende Sting en de tekst “Unfortunately nobody signed up to read to Sting at the White Bear Lake library tonight. If you know of a four-to eight-year-old who would like to read to a dog, please contact the White Bear Lake library.”

Het werkte, de post werd meer dan 100.000 keer gedeeld, kreeg 26.000 reacties en 78.000 likes. En, de agenda van Sting’s voorleesuurtjes was direct tot April volgeboekt (en nu nog verder). Een bijkomend voordeel was dat ook andere “lees-een-hond-voor”programma’s veel meer interesse kregen. En de bibliotheek werd zelfs gebeld door mensen die Sting door de telefoon een verhaal wilde voorlezen. Dat John Muellner wellicht wat extra gevoelig was die 7e februari, kunnen we begrijpen. Het was het eerste bezoek aan de bibliotheek sinds zijn andere hond, die ook graag meeging, overleed in december. “If anyone was a little down, it was probably me.” zei hij later.

In meerdere landen, waaronder Nederland en België, vinden overigens dergelijke voorleessessies plaats. Alhoewel onderzoek naar de effecten nog niet is afgerond, lijkt het de kinderen te helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen bij het lezen. Honden luisteren, maar oordelen niet.  Zo is er in de Tilburgse bibliotheek iedere woensdagmiddag een hond te vinden, voor het zogenaamde 'Kwispellezen'. Kinderen uit groep drie en vier lezen een kwartier voor aan een hond. Dit gebeurt in samenwerking met Stichting Hulphond.  In het asiel in Waregem (België) kwamen in januari kinderen de asielhonden voorlezen, iets wat niet alleen de kinderen hielp, ook de honden werden er rustiger door. In Nederland is er in de Dordtse bibliotheek zo ook een voorleesuurtje voor getraumatiseerde katten, dat ook kinderen helpt.

Voorlezen voor honden bestaat al sinds 1999. Toen ging in de Verenigde Staten het initiatief Reading Education Assistance Dogs (READ) van start. Andere initiatieven volgden en de strategie raakte verspreid over meerdere landen. In het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld, is er het Bark and Read-schema.  De aanwezigheid van honden heeft een kalmerend effect op veel mensen.

Oh ja, Sting heeft ook zijn eigen Facebookpagina

sting1
De originele Facebookpost

 

sting3
Twee weken later