• Huisdierensticker via de gemeente...

Huisdierensticker via de gemeente...

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Huisdierensticker via de gemeente...

di, 12/22/2020 - 09:57

Te veel dieren komen nog om bij brand

Af en toe zie je ze op deuren, in ieder geval in Nederland. Stickers met “Huisdieren in huis”. Geen stickers om inbrekers af te schrikken, maar stickers om hulpdiensten, vooral de brandweer, er op te wijzen dat er mogelijk niet alleen mensen, maar ook dieren gered moeten worden bij brand. Want nog altijd overlijden er -wellicht onnodig- dieren bij brand.

In Nederland is het nog even zoeken naar die stickers, wie in Vlaanderen woont kan gewoon naar het gemeentehuis. Net als -in Nederland-  voor de bekende Ja/Nee sticker. Want Vlaams Dierenminister Ben Weyts verdeelt 175.000 huisdierstickers over lokale besturen. “De huisdiersticker kan dierenlevens redden en dus dieren- en mensenleed vermijden”, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.

Brandweermannen en -vrouwen hebben tijdens een woningbrand altijd oog voor dierenlevens, maar vaak zijn ze niet op de hoogte of en hoeveel dieren zich in huis bevinden. De huisdiersticker is een eenvoudige en efficiënte manier om de brandweer snel te laten weten welke dieren er in huis zijn. Vlaams Dierenminister Ben Weyts verdeelde twee jaar geleden al eens een half miljoen huisdierstickers via de lokale besturen. Nadat de sticker een kwaliteitsupgrade en een nieuwe look kreeg, werd op Werelddierendag 2020 de huisdiersticker 2.0  gelanceerd.

Lokale besturen bestelden en ontvingen 175.000 nieuwe huisdierstickers. Op twee jaar zijd zijn zo bijna 700.000 huisdierstickers verdeeld via de lokale gemeentebesturen. De huisdiersticker is een eenvoudige en efficiënte manier om de brandweer snel te laten weten of, hoeveel en welke dieren in huis aanwezig zijn. Dierenminister Weyts bekijkt of en wanneer er een nieuwe mogelijkheid zal zijn voor lokale besturen om stickers te bestellen. “Dieren zijn voor mensen vaak van onschatbare waarde. “Materiële verliezen bij een woningbrand zijn vaak dramatisch. Maar een huisdier verliezen in een woningbrand voelt voor heel wat mensen nog erger aan. Onze huisdierstickers kunnen veel dieren- en mensenleed vermijden”, zegt Weyts.

Ook minister Weyts plakt zijn huisdiersticker. “De brandweer moet weten dat er zich ten huize Weyts ook een kat en hond in huis bevinden. Voor de zekerheid hebben we ook ons varken erop gezet.”