• Hond nauwelijks verontrustend voor wilde dieren

Hond nauwelijks verontrustend voor wilde dieren

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond nauwelijks verontrustend voor wilde dieren

di, 10/18/2016 - 14:32

Natuurreservaten, natuurparken. Staatsbosbeheer en andere beheerders zijn vaak uiterst streng in de toelating van honden. Honden zouden het wild verstoren, en zijn daarom in de meeste gevallen verboden.

Maar wat is nu het effect van honden in natuurparken?  In de Verenigde Staten is een uitgebreid onderzoek gedaan met camera's om tezien of honden nu echt zoveel invloed hebben.

"Nee" concluderen de onderzoekers die hun resultaten publiceerden in het laatste nummer van Biological conservation, " The ecological impact of humans and dogs on wildlife in protected areas in eastern North America".  De prooidieren (eekhoorn, hert en wasbeer) zijn aanvankelijk wel even alert, maar wijken niet ver weg van hun plek en worden al heel snel weer rustig. Eigenlijk worden de mensen als een veel grotere onruststoker gezien door de wilde dieren. Mensen met een hond waren het meest verontrustend, maar echt veel effect had het niet.

Volgens de onderzoekers worden de dieren in parken waar de hond aan de lijn moet blijven -dat wel- eigenlijk nauwelijks verstoord. En zelfs loslopende honden, mits de eigenaar maar ver weg was, zien de wilde dieren nauwelijks als serieuze bedreiging.

Of er vergelijkbaar onderzoek ook in Nederland gedaan is is ons niet bekend.


bron

The ecological impact of humans and dogs on wildlife in protected areas in east…