• Ras maakt niet uit bij bijtincident

Ras maakt niet uit bij bijtincident

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Ras maakt niet uit bij bijtincident

vr, 06/28/2019 - 13:20

Het blijft ons bezighouden, en niet onterecht. Hondenbeten. Maar nog altijd heerst er een enorm (voor)oordeel over welke honden dan ook “gevaarlijk” zijn. Met maatregelen die ook voortkomen uit misconcepties of minimaal halve waarheden. Zo heeft net de gemeente Hoogeveen weer een voorstel gedaan voor extra mogelijkheden om bijtincidenten aan te pakken, gebaseerd op de -door het Davalon-rapport achterhaalde-  veronderstellingen in het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Het beleid in Hoogeveen zegt -net als in andere gemeentes overigens, “In de beleidsregels (bijgevoegd) staat onder artikel 1, lid e: (…)  Een hond wordt aangemerkt als hoog-risico hond indien deze is opgenomen in de door de Raad voor de Dieraangelegenheden opgestelde lijst met ‘hoog-risico honden’.”

Recent verscheen ook een Amerikaans onderzoek, dat stelde dat pitbulls het meest vreselijke ras waren “Researchers in Ohio studied years of dog bite data and found pit bulls not only did more biting than any other type, they also did the most damage.” Een onderzoek dat veel aandacht kreeg in de vooral Amerikaanse media. Kritiek op dit onderzoek bleef niet uit, want de auteurs bleken zich vooral gebaseerd te hebben op de -al vaak onbetrouwbaar gebleken-  getuigenverklaringen. Maar ja, de naam blijft hangen.Nieuw onderzoek van Dr. Niamh Caffrey en zijn collega's (University of Calgary), gepubliceerd in Animals , geeft een veel duidelijker beeld van alle hondenbeten (in Calgary tussen 2012 en 2017). Wat deze studie uniek maakt, is het detailniveau en de betrouwbaarheid van de gegevens in vergelijking met de meeste studies van hondenbeten. Dit omdat elke hond in Calgary geregistreerd moet zijn, zodat ras en type etc. veel duidelijker zijn. Daarnaast moet elke hondenbeet gerapporteerd worden. De stad registreert hondenbeten volgens een aangepaste Dunbar-bijtschaal (zie afbeelding hieronder) en categoriseert ze in meerdere niveaus. Beten op niveau 1 of 2, die als laag kunnen worden beschouwd omdat ze geen verwondingen aan de huid zijn, zijn dus de laagste, (waarschijnlijk zijn er meer lage hevigheidbeten dan gerapporteerd, gezien het feit dat medische aandacht niet nodig is ben mensen de moeite niet zullen nemen dit te doen).  Niveau 3 beten zijn van  gemiddelde ernst en omvatten 1-3 puncties door een enkele beet, zonder schudden of scheuren. Bijten met een hoge hevigheid omvatten niveaus 3.5 (meerdere niveau 3 beten) tot en met niveau 5 (meerdere beten waarbij de hond zich vasthield en / of zijn hoofd heen en weer schudde). Niveau zes bestaat ook, dat is een dodelijke aanval in de Dunbar-schaal.

dunbarschaal

Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden


 

bestand