• Limburgse ophef om hondenbeeldje
  • Limburgse ophef om hondenbeeldje

Limburgse ophef om hondenbeeldje

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Limburgse ophef om hondenbeeldje

vr, 09/06/2019 - 13:35

Horst in Limburg. Al jaren, vooral lokaal, bekend om het horster Hondje, in de streektaal Hôrster Hundje. Het hondje moet de “dôrs van Hôrs lessen, volgens het aloude rijmpje ‘Hedde dôrs?, Godde naor Hôrs. Dao hebbe ze en hundje. Dát pist ów in ’t mundje!’ (Heb je dorst? Dan ga je naar Horst. Daar zit een hondje. Dat plast je in het mondje!). Het hondje is tevens een watertappunt en stond bij de grote fontijn op het Lambertusplein. Twee knoppen flankeerden het beeldje, met de ene spuugt het hondje water, met de andere plast het hondje water.

Maar, het beeldje voldeed niet aan de smaak van een groep inwoners. Niet stijlvol genoeg, iet passend, zoiets. En dus kwam er een werkgroep, 'Ut Neeje Hôrster Hundje’. Anderhalf jaar werd er vergaderd en gewerkt, er kwam een prijsvraag.De hond moest meer karakter krijgen. “Een (nieuw) beeld, een lied en Hôrster eigenwijsheid zijn de ingrediënten die Ut Neeje Hôrster Hundje wel konden gebruiken. Na het uitbrengen van het lied ’t Hôrster Hundje’, gezongen door Jack Poels en het Meuleveld Kinderkoor, was het tijd voor een nieuw beeld.”

Uit de inzendingen werd het ontwerp van de 11-jarige Horstenaar Bodhi Raedt gekozen. Door de bevolking van Horst, volgens de berichtgeving. En dat beeld moet nu het oude beeld, waarvan de sokkel beschadigd is, gaan vervangen.

Tenminste…dat was de bedoeling. Maar het nieuwe ontwerp spreekt niet iedereen aan. En dus kwam er een actiegroep, met een petitie. ’t Hundje mot blieve. Die vinden het oude (5 jaar) hondje prima. “Als het aan een select groepje mensen ligt gaat het huidige beeld van het Horster hundje verdwijnen van het Lambertusplein. Er komt een neej hundje, dat meer recht zou doen aan de Horster volksaard: "beetje brutaal maar met een klein, zuiver hartje." Want, zegt de actiegroep over de werkgroep-plannen: Het Hundje kan namelijk niet staand plassen. Blijkbaar de voornaamste reden om het Hundje te vervangen. 't  Hundje is pas 5 jaar oud en kan prima nog heel wat jaren mee.Dat het beeld beschadigd is en ook daarom vervangen moet worden, is verschuilen achter een een slap excuus. De beschadigingen aan het beeldje zijn niet noemenswaardig.Wat ons betreft voldoet het Hundje prima aan de Horster volksaard. Vind jij ook dat het Hundje mot blieve? Teken dan de petitie!”

Van de ruim 13.000 inwoners tekenden 554 mensen de petitie (6 september). Maar voor die tijd greep de wethouder al in. Met een compromis. Het nieuwe hondje gaat het oude vervangen, maar.. het oude mag op een andere plek terugkomen. ’t Hundje mot blieve wordt ’t Hundje mòg blieve.De actiegroep is gedeeltelijk tevreden, maar blijft met vragen zitten.

“Wij hadden daarbij sterk de indruk dat de werkgroep ‘t Neej Hundje gewoon geen antwoord kon geven omdat ze zichzelf die vragen in die afgelopen 1½ jaar keihard werken nooit of zeker onvoldoende gesteld hadden. Na de 2 gesprekken heeft de voorzitter van de werkgroep aangegeven NIET meer met ons te willen overleggen. Dan bij je dus deels uitgepraat.”

Want waarom mag t oude hondje niet op zijn oude plek blijven.En het nieuwe hondje voldoet niet aan de criteria die de werkgroep had opgesteld toch? “De 3 genomineerde hundjes voldoen echter, volgens ons, op geen wijze aan de meest belangrijke criteria: anatomisch verantwoord, het versje uitbeelden en het hondje moet er voor kinderen zijn met de mogelijkheid om er mee te spelen.”

Het oude hondje is overigens al langer omstreden. Drie jaar geleden nog blogde iemand over “de slechte smaak van het centrummanagement”  Het zittende hondje was niet Horst-stoer, maar poeslief… “Deze parmantige vlegel dient in brons te worden gegoten en moet beslist het poeslieve, zittende  Nabben Hundje gaan vervangen. Het traditionele versje op de nieuwe sokkel wordt dan juist weergegeven.  Dat is pas stoer!

Het blijft ongetwijfeld nog lang onrustig in Horst…

 

Limburgse ophef om hondenbeeldje