• De risico's van warm weer

Hitte: welke rassen lopen risico?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hitte: welke rassen lopen risico?

zo, 06/21/2020 - 11:49

De zomers worden steeds warmer en daarmee stijgen ook de gevaren van oververhitting bij honden.
Voor een Engels onderzoeksteam een aanleiding daar onderzoek naar te doen: welke rassen lopen risico en waardoor komt dat?

In dit Engelse onderzoek werd gebruik gemaakt van de VetCompass TM software, waarmee geanonimiseerde elektronische patiëntendossiers van Britse veterinaire praktijken worden geanalyseerd. Uit de klinische gegevens van 905.543 honden onder veterinaire zorg in 2016 werden zo'n 1200 bevestigde hittegerelateerde ziektegevallen geïdentificeerd. 

Hitte-gerelateerde ziekte is een overkoepelend begrip dat er op neerkomt dat de lichaamstemperatuur boven aanvaardbare grenzen stijgt, met als gevolg een reeks van problemen: hartritmestoornissen, stilvallen van de systemen die hitte afvoeren uit het lichaam, orgaanfalen en vervolgens de dood. Dit probleem wordt bij honden meestal omschreven als zonnesteek of hitte-beroerte.

Uit het onderzoek kwam een groep rassen/types naar voren als honden met een verhoogd risico. Als controle werd de labrador genomen.
Opvallend maar misschien niet verbazend is dat extreem brachycefale rassen in de meeste gevallen een verhoogd risico bleken te lopen. Volgens onderzoekster Hall is de reden hiervoor waarschijnlijk het "intrinsiek ineffectieve koelmechanisme. "Honden hijgen om af te koelen. Zonder neus is hijgen gewoonweg minder effectief. 'Sterker nog, brachycefale honden kunnen zelfs meer warmte genereren door simpelweg naar adem te happen om te ademen dan ze verliezen door te hijgen," aldus Hall.

 

grafiek
Afbeelding met dank aan Daily Mail

 

Opvallend is dat het niet alleen aan de neuslengte blijkt te liggen of honden gevoelig zijn voor oververhitting.
Bij de Chow blijkt de vacht de grootste risicofactor te zijn, en ook de Golden Retriever heeft in de hitte meer last dan plezier van zijn dubbele vacht.
Windhonden, en dan met name de honden waarmee daadwerkelijk op de renbaan gelopen wordt, hebben ook een relatief hoog risico, met name greyhounds. Dit heeft te maken met de hoge spiermassa, die in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op oververhitting na inspanning. Maar er zijn nog andere factoren die een potentieel gevaar in zich bergen. 

Honden met een bovengemiddeld gewicht, hetzij door obesitas of spiermassa, lopen ook een verhoogd risico.  Maar ook honden die groter zijn dan standaard voor hun ras lopen bijna anderhalf keer meer risico dan kleinere exemplaren van hetzelfde ras. 
In extreme gevallen, wanneer de hond meer dan 50 kg weegt, neemt het risico enorm toe. Deze grotere dieren lopen 3,5 keer meer kans op een zonnesteek vergeleken met gezelschapshondjes met een gewicht tot 10 kg. 

De onderzoekers dringen erop aan beter te kijken naar hoe honden gefokt worden. Dr. Dan O'Neill, co-auteur van het onderzoek, zei: 'Nu door de opwarming van de aarde de hele wereld steeds verder stijgt naar hogere gemiddelde temperaturen, moeten we beter gaan realiseren welke gezondheidsrisico's er ontstaan door die stijgende temperatuur en we moeten daarop voorbereid zijn om onze honden te beschermen."