• EMA waarschuwt voor oogletsel bij gebruik Osurnia oorgel

EMA waarschuwt voor oogletsel bij gebruik Osurnia oorgel

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

EMA waarschuwt voor oogletsel bij gebruik Osurnia oorgel

di, 04/24/2018 - 18:56

Het Comité voor geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik van het EMA waarschuwt voor gevallen van oogletsel van huisdieren of hun eigenaren ten gevolge van blootstelling van de ogen aan het geneesmiddel Osurnia.

Osurnia is een oorgel voor de behandeling van oorinfecties bij honden. Er is een risico dat de gel in de ogen van mensen of dieren terechtkomt als de hond na het aanbrengen van de zalf in de oren met zijn kop schudt.. Het is niet duidelijk of gevallen bij honden ook te wijten waren aan onbedoeld contact, hoewel dit in enkele rapporten werd bevestigd.

Tot de letsels bij mensen behoren 2 gevallen van een hoornvlieszweer (schade aan de heldere laag aan de voorkant van het oog), evenals meldingen van oogirritatie, conjunctivitis, roodheid, verbranding, prikkelbaarheid en jeuk. Het oogletsel bij honden omvatte zweren in het hoornvlies, loensen, verminderd zicht, conjunctivitis, roodheid en zwelling rondom het oog.

Voorzichtigheid is geboden, zo zegt EMA,  om te voorkomen dat Osurnia oorgel in contact komt met de ogen van mensen of honden. Als onbedoelde blootstelling optreedt, moeten de ogen grondig worden gespoeld met water en is een bezoek aan huisarts of dierenarts gewenst.

Dierenartsen en paraveterinairen worden schriftelijk op de hoogte gebracht van deze kwestie en worden aangemoedigd om elk verdacht neveneffect te melden aan de betreffende nationale autoriteit of het bedrijf voor Osurnia.

EMA zal de veiligheid van het geneesmiddel blijven volgen en zal waar nodig passende regelgeving nemen.

Osurnia is een diergeneesmiddel dat wordt gebruikt bij honden om oorinfecties te behandelen. Het bevat de werkzame stoffen terbinafine, florfenicol en betamethasonacetaat. Osurnia is beschikbaar als  gel die in het oor moet worden aangebracht. De inhoud van één buisje wordt in elk geïnfecteerd oor gegeven en de behandeling wordt na één week herhaald.

Oorinfecties bij honden kunnen worden veroorzaakt door bacteriën of gisten of  schimmels. Ze leiden er vaak toe dat de oren ontstoken of pijnlijk zijn. Osurnia is een product van Novartis, en wordt ook in Nederland voorgeschreven.