• Je hond liegt bij het plassen
  • Je hond liegt bij het plassen

Je hond liegt bij het plassen

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Je hond liegt bij het plassen

vr, 08/03/2018 - 15:42

Kleine hondjes liegen vaker over hun grootte. Dat blijkt uit een net gepubliceerd onderzoek naar de hoogte van het markeerpunt. In normaal Nederlands: kleine hondjes plassen hoger dan hun lichaamslengte om zo groter te lijken, grote honden doen dat veel minder vaak. 

Ook plassen kleine honden vaker dan grote honden. Volgens de onderzoekers is het heel goed mogelijk dat kleine(re) honden zo proberen aan directe confrontaties met hun grotere soortgenoten te ontlopen, met mogelijk negatieve gevolgen. In een gevecht zal een kleinere hond het immers vaker afleggen tegen een grotere.

Bij zoogdieren is urineren een bekende manier van communicatie. Het kan zowel territoriumgedrag zijn, “hier woon ik”,  als een soort van contactadvertentie in de richting van teefjes in de buurt. Een soort van “single man met goede baan zoekt vrouw om voor nageslacht te zorgen”. De onderzoekers, onder leiding van Betty McGuire, wilden weten in hoeverre deze geursporen nu eerlijk waren. Is een urinemarkering inderdaad een eerlijke weergave van de ‘schrijver’, de plassende hond.

“Ja” zeggen de onderzoekers wat betreft de geur. Die kan een hond nu eenmaal niet zelf moedwillig veranderen. De geur van de urine geeft precies aan wat voor hond het is. Uit eerdere experimenten is bekend dat een hond zichzelf herkent aan de geur van urine (het Yellow Snow onderzoek). Andere onderzoeken geven ook aan dat honden zelfs in menselijke urine kunnen aangeven of iemand prostaatkanker heeft, en ook andere vormen van kanker. Wat een hond precies allemaal ruikt in urine, en welk beeld het bij hem (of haar() oproept, is verder niet bekend. Uit recent onderzoek weten we wel dat honden zich een beeld kunnen vormen op basis van een geur.   Voorzichtig kunnen we dus stelllen dat een hond op basis van de geur enigszins weet hoe de ‘schrijver’ van dit plasbericht leeft. Of hij gezond is, of zij bereid is…etc.

“Nee” zeggen de onderzoekers ook op basis van de plek waar de boom of paal gemarkeerd is. Honden liegen over hun grootte. En vooral kleine honden doen dat. In het onderzoek werd eerst gekeken of de hoek die de opgetilde achterpoot maakt met het lichaam een graadmeter is voor de hoogte van de hond bij gelijkblijvende “hoek”  (meest rond de 115˚ ). Dat bleek zo te zijn. Vervolgens werd er gekeken of er een verband bestond tussen de hoogte van de hond (schofthoogte) en diezelfde hoek.  Daaruit bleek dat kleine honden vaker hun poot hoger optilden, om zo hoger op de boom te plassen. En daarmee aan andere honden aan te geven dat ze een stuk groter waren dan ze in feite zijn.  “It may be uniquely beneficial for small dogs to communicate indirectly (McGuire & Bemis, 2017) and exaggerate their body size and competitive abilities through relatively high scent marks if this enables them to avoid direct conflict. In contrast, large dogs have less incentive to avoid direct conflict due to their greater competitive abilities.”

Er zijn mogelijk ook andere redenen voor dit hoogmarkeergedrag van kleine honden.  Het “overmarkeren” (over een bestaand plasje heenplassen) vereist voor kleine honden nu eenmaal hoger mikken dan voor grote honden.  Een andere mogelijke verklaring is dat grote honden fysiek minder goed in staat zijn om hoger te mikken dan een bepaalde hoogte, door hun bouw zouden ze makkelijker omvallen/uit balans raken als ze hun achterpoot te hoog zouden optillen.

Samenvattend, volgens de onderzoekers kunnen honden dus liegen met hun urine. In hoeverre dit echt ook zo gebruikt wordt, moet nog nader onderzocht worden.

Het onderzoek is recent gepubliceerd in het Journal of Zoology.

Bij de foto: Screenshots from a video of Patches, who was observed in Study 1. Horizontal lines compare height of urine mark and height of raised-leg. (a) Patches first held his raised leg at 115 degrees, resulting in a urine mark at 15.3 cm. We approximated height of urine mark by calculation. (b) At a later time during the same urination, Patches shifted his raised leg to 120 degrees, resulting in a urine mark at 17.8 cm. We measured height of urine mark from the base of the tree to the highest point of this second mark.

bron

Urine marking in male domestic dogs: honest or dishonest?