• Druk op gouverneur om hondenvleeshandel op Java te stoppen

Druk op gouverneur om hondenvleeshandel op Java te stoppen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Druk op gouverneur om hondenvleeshandel op Java te stoppen

ma, 12/09/2019 - 14:30

China mag dan misschien de naam hebben, maar ook in Indonesië, een land waar Nederland nog banden van vroeger mee heeft, de koloniale periode, is het bar en boos gesteld met de leefomstandigheden van honden, en is er een levendige handel in hondenvlees.

Heel recent zorgde een video van Dog Meat Free Indonesia voor ophef, en dat ging zover dat de gouverneur van Centraal Java vandaag heeft beloofd om vooral de handelaren en slagers in de stad Solo brodeloos te maken, en ervoor te zorgen dat het al bestaande verbod op de handel in en het eten van hondenvlees wordt verboden.

In Solo alleen al worden maandelijks bijna 14.000 honden geslacht en opgegeten. Net als in China worden in Indonesië ook allerlei wrede methodes gebruikt, zoals de video laat zien (waarschuwing: schokkende beelden). Honden bestemd voor het slachthuis zijn vastgebonden in zakken met hun bek dichtgebonden. De dieren liggen nog levend hoog opgestapeld op vrachtwagens. Ook vindt de slacht in zeer onhygiënische omstandigheden plaats waardoor er een groot risico op rabiës is. Omdat de honden in het zicht van elkaar worden gedood is er sprake van enorme stress bij de dieren. Ook zou het vaak om huisdieren gaan die ofwel worden gestolen, of door de eigenaren worden afgestaan.

Dog Meat Free Indonesia zegt dan ook: “'Ons nieuwste DMFI-onderzoek is een wake-up call geweest voor de wetgevers in Midden-Java, omdat het laat zien hoe een handel gevoed door criminaliteit en ondersteund door slechts een klein percentage van de mensen de hele bevolking in gevaar brengt.'

Karin Franken, van het Jakarta Animal Aid Network, voegde eraan toe: 'We zijn optimistisch dat de gouverneur van Midden-Java krachtige en snelle maatregelen zal nemen om te zorgen voor verbodsbepalingen om de handel in, het slachten en consumeren van honden te beëindigen. We weten dat slechts een minderheid van de Indonesiërs hondenvlees consumeert, maar de handel bedreigt de gezondheid en veiligheid van de hele natie, om nog maar te zwijgen van de resultaten in het onmetelijke en onvoorstelbare lijden van tienduizenden honden in Indonesië elke maand. Het is een wrede en gevaarlijke handel die moet stoppen, en de DMFI staat klaar om praktische en ter plaatse ondersteuning te bieden om de dubbele doelen te bereiken, namelijk het elimineren van zowel de handel in honden- als kattenvlees en hondsdolheid.'

De acties van DMFI worden ook door internationale beroemdheden gesteund, zoals komiek Ricky Gervais en Joanna Lumley (ooit "De Wrekers").