• Na vier jaar zonder honden weer geblaf in Witte Huis

Na vier jaar zonder honden weer geblaf in Witte Huis

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Na vier jaar zonder honden weer geblaf in Witte Huis

ma, 11/09/2020 - 12:27

Een president zonder rescue-dog is eigenlijk onmogelijk...

Ze heten Champ en Major, en daarmee is het Witte Huis vanaf januari 2021 weer verzekerd van twee “First Dogs”, na vier hondloze jaren onder Trump. President-elect Joe Biden (in ieder geval op basis van de verklaringen van de media, officieel is de uitslag  op dit moment nog niet, en door een grot aantal rechtszaken door verliezend kandidaat Trump zal de officiële uitslag nog wel even op zich laten wachten) neemt twee Duitse herders mee naar Washington, en daarmee is er weer een primeur, “Major” is een rescue, een asielhond.

Nu kun je je als serieuze presidentskandidaat ook eigenlijk niet meer veroorloven om geen rescue te hebben.  Biden, een groot liefhebber van Duitse herders (hij had er meerdere in zijn leven), weet dat maar al te goed. Na zijn verkiezing tot Vice-president onder Obama in 2007 had hij zijn echtgenote, Jill Biden, een hond beloofd, een belofte die hij nakwam door een pup te kopen bij een fokker. Een commerciële fokker, Linda Brown (Somerset, Pennsylvania) leverde de pup. Brown zelf kwam later, in 2010, hard onder vuur te liggen. Ze verloor haar vergunning in Pennsylvanie wegens meerdere overtredingen van de kennel-wetten. Brown hervatte haar bedrijf in een andere staat, onder dezelfgde naam, Jolindy’s German Shepherds, maar werd opnieuw enkele jaren later opnieuw aangeklaagd, en pleitte toen schuldig aan drie gevallen van mishandeling. Door zichzelf schuldig te verklaren ontliep ze een gevangenisstraf.

Maar ook Biden kwam er niet eenvoudig mee weg, en half Amerika viel over zijn keuze voor een pup van een fokker.  “Buy one, kill one” was de onmiddellijke reactie van dierenactivistenorganisatie PETA, die pas gerustgesteld was toen Biden beloofde een andere pup aan te schaffen uit een asiel.  Een website “bidendog.com’ werd in het leven geroepen om de vice-president toch vooral zijn keuze voor een “purebred dog” voor de voeten te gooien.  “Wij, het volk, verwerpen Vice-President Bidens nominatie voor de Tweede Hond! Het is nu tijd voor de familie Biden om hun fout toe te geven en de boodschap luid en ver te sturen - Adopt, don’t shop”!  Met verwijzingen naar miljoenen dakloze dieren in de VS. 
In tegenstelling tot Obama, die de allergie van een van zijn kinderen noemde als reden voor de aanschaf van hun Portugese Waterhond (een herplaatser, dat maakte het voor de activisten enigszins dragelijker) had Biden niet zo'n soort excuus. “We zijn verrast dat senator Biden ervoor koos om een ​​hond te kopen bij een commerciële kennel, aangezien hij een leider was op het gebied van dierenbeschermingskwesties en in de Senaat een aantal belangrijke hervormingen op het gebied van dierenwelzijn heeft verdedigd", zei executive vice-president Michael Markarian van dierenreddingsorganisatie Humane Society of the United States destijds.

En met de keuze van Major, een pup die in het asiel kwam nadat hij –en zijn vijf broers en zussen-  vergiftigd waren, lostte Biden in ieder geval zijn belofte in.  Zijn voorgenomen kandidatuur zal mede een reden geweest zijn voor zijn keuze, niet nogmaals wilde hij de toorn van de “Adopt”- beweging over zich heen krijgen.  Hij was niet de enige kandidaat, vrijwel iedereen in de race voor de democratische kandidatuur benadrukte het hebben van een rescue-hond, op de bezitter van een Cockapoo en de bezitter van een Labradoodle na.  Aan republikeinse zijde was Trump, hondloos-  de enige kandidaat. Zijn running mate en vice-president heeft overigens wel veel dieren, waaronder de in 2017 aangeschafte Australian shepherd  Harley.  Dat de (aangetrouwde) Trump-familie niet afkerig is van honden, blijkt uit het feit dat dat zijn schoondochter, Lara, ambassadrice en fel voorvechtster is van een rescue-project voor voormalig laboratoriumbeagles.

De running mate en vice-president-elect Kamala Harris is wel hondloos, al is ze een voorvechtster van dierenrechten en zou ze dol zijn op honden. Weliswaar was ze streng op “vechthonden” gedurende haar periode als openbaar aanklager, inmiddels zou ze veranderd zijn in iemand die ook honden met een wat agressiever verleden een tweede kans wil geven.

Champ, inmiddels op een respectabele leeftijd van 12, en Major, ca. 2 jaar, kunnen in ieder geval eind januari hun opwachting maken in het Witte Huis. Na vier jaar kan er weer worden geblaft.