• Dierendag... hoe lang bestaat dat eigenlijk?

Dierendag... hoe lang bestaat dat eigenlijk?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Dierendag... hoe lang bestaat dat eigenlijk?

wo, 10/04/2017 - 13:42

Werelddierendag, we vieren het elk jaar op 4 oktober. En ook al proberen we elke dag goed voor onze dieren te zijn, 4 oktober doen veel mensen toch een beetje extra hun best. Maar waar komt dierendag nu eigenlijk vandaan?

 

Zimmermann
Heinrich Zimmermann

Het antwoord is: uit Duitsland. En de allereerste was niet op 4 oktober, maar op 24 maart 925. Heinrich Zimmermann, de editor van het tijdschrift Mensch und Hund, organiseerde op die dag een evenement in Berlijn  om aandacht te vragen voor dierenwelzijn wereldwijd. Het was oorspronkelijk de bedoeling het op 4 oktober te doen, de dag van St. Franciscus van Assissi (1181-1226), de grondlegger van de Fransiscaner orde. Deze heilige zou volgens de legende met dieren hebben kunnen spreken, en is nog altijd schutspatroon van de ecologie. Ook zou de monnik preken hebben gehouden voor dieren. Zijn sterfdag was 4 oktober.  Voor Zimmermann een tegenvaller, het gebouw in Berlijn waar hij zijn eerste bijeenkomst wilde houden was volgeboekt op 4 oktober.

In 1929 werd Werelddierendag wel op 4 oktober gehouden, en dat veranderde nooit meer. Aanvankelijk bleef het vooral beperkt tot de duitstalige landen, Duitsland, Ooostenrijk, Zwitserland en het iets minder Duitstalige Tsjechoslowakije.  Tot Werelddierendag als internationale dag in 1931 tijdens een internationale bijeenkomst van Dierenbeschermingsorganisaties is Florence (Italië) unaniem door iedereen geaccepteerd werd.Ter ere van dieren en werelddierendag zijn er door aardig wat beroemde personen mooie woorden geuit…  een heel kleine bloemlezing"

“You think those dogs will not be in heaven! I tell you they will be there long before any of us.” -Robert Louis Stevenson

“Dogs never bite me. Just humans.” – Marilyn Monroe

“The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.” – Mahatma Gandhi

Scratch a dog and you'll find a permanent job. -- Franklin P. Jones

The better I get to know men the more I find myself loving dogs.-- Charles de Gaulle (ook toegeschreven aan anderen)

The great pleasure of a dog is that you may make a fool of yourself with him and not only will he not scold you but he will make a fool of himself too.--  Samuel Butler